{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radovanović: 2006. je bila uspješna godina

F
28.12.2006. u 14:10
0
0
Radovanović: 2006. je bila uspješna godina
0
Radovanović: 2006. je bila uspješna godina
Ministar odbrane BiH Nikola Radovanović je ocijenio da je 2006. bila uspješna godina, te da je to bila godina implementacije zakona.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
„Mislim da je bila uspješna s obzirom na sve okolnosti. Na kraju, došlo je i do poziva u program Partnerstvo za mir, uređivanja odnosa s NATO-om i mislim da je, bez obzira na sve, ovo dobra godina“, izjavio je Radovanović za Agenciju FENA rezimirajući rad Ministarstva u 2006.

Dodao je da je Partnerstvo za mir, po sebi, prije svega obaveza, to je instrument koji može dobro poslužiti da ovo što je naš interes, a to je da uredimo sistem djelimično koristeći tuđe resurse, da to i možemo uraditi.

„Sve je ustvari u narednoj godini vezano za nas i to koliko ćemo se organizovati i kako ćemo koristiti to što su drugi spremni da nam ponude“, kazao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, u 2007. je, u svakom slučaju, najvažnije pitanje uspostavljanje u punom kapacitetu Zajedničkog štaba, Operativne komande, Komade za podršku, komandi brigada i jedinica.

„Mislim da će trebati do kraja naredne godine stvoriti uslove za obuku profesionalnih vojnika i uključivanje novih, mlađih snaga u Oružane snage i mislim, ako se to ostvari, da će i Oružane snage 2007. izgledati puno drugačije i bolje nego što su to na kraju 2006. u odnosu na početak 2006.“, kazao je ministar Radovanović.

Govoreći o aktivnostima u vezi sa članstvom BiH u Partnerstvu za mir, kazao je da se očekuje da podnesemo takozvani prezentacijski dokument u kome ćemo i javno i formalno da izjavimo u političkom dijelu da podržavamo sve one vrijednosti na kojima se zasniva taj evroatlanski prostor, ali i da definišemo šta je to specifično što mi nudimo tom sistemu kolektivne bezbjednosti.

Nakon toga je, dodao je on, obaveza da uspostavimo misiju u Briselu. Tome prethodi potpisivanje takozvanog Briselskog sporazuma s Vladom Belgije koja daje diplomatski status. Zatim će uslijediti razvijanje individualnog partnerskog programa s NATO-om, gdje je ustvari operacionalizacija prezentacijskog dokumenta.

„Očekujem da se potpiše i razvije takozvani PARP (Planning and Review Process) dokument, to je dokument za procjenu i pregled odbrane koji je vrlo ozbiljan proces koji je vezan za pristupanje NATO-u, neposredno za strukturisanje sistema odbrane, institucija, snaga i tako dalje“, kazao je ministar Radovanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: