BiH
0

Radovanović: 2006. je bila uspješna godina

FENA
Ministar odbrane BiH Nikola Radovanović je ocijenio da je 2006. bila uspješna godina, te da je to bila godina implementacije zakona.

„Mislim da je bila uspješna s obzirom na sve okolnosti. Na kraju, došlo je i do poziva u program Partnerstvo za mir, uređivanja odnosa s NATO-om i mislim da je, bez obzira na sve, ovo dobra godina“, izjavio je Radovanović za Agenciju FENA rezimirajući rad Ministarstva u 2006.

Dodao je da je Partnerstvo za mir, po sebi, prije svega obaveza, to je instrument koji može dobro poslužiti da ovo što je naš interes, a to je da uredimo sistem djelimično koristeći tuđe resurse, da to i možemo uraditi.

„Sve je ustvari u narednoj godini vezano za nas i to koliko ćemo se organizovati i kako ćemo koristiti to što su drugi spremni da nam ponude“, kazao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, u 2007. je, u svakom slučaju, najvažnije pitanje uspostavljanje u punom kapacitetu Zajedničkog štaba, Operativne komande, Komade za podršku, komandi brigada i jedinica.

„Mislim da će trebati do kraja naredne godine stvoriti uslove za obuku profesionalnih vojnika i uključivanje novih, mlađih snaga u Oružane snage i mislim, ako se to ostvari, da će i Oružane snage 2007. izgledati puno drugačije i bolje nego što su to na kraju 2006. u odnosu na početak 2006.“, kazao je ministar Radovanović.

Govoreći o aktivnostima u vezi sa članstvom BiH u Partnerstvu za mir, kazao je da se očekuje da podnesemo takozvani prezentacijski dokument u kome ćemo i javno i formalno da izjavimo u političkom dijelu da podržavamo sve one vrijednosti na kojima se zasniva taj evroatlanski prostor, ali i da definišemo šta je to specifično što mi nudimo tom sistemu kolektivne bezbjednosti.

Nakon toga je, dodao je on, obaveza da uspostavimo misiju u Briselu. Tome prethodi potpisivanje takozvanog Briselskog sporazuma s Vladom Belgije koja daje diplomatski status. Zatim će uslijediti razvijanje individualnog partnerskog programa s NATO-om, gdje je ustvari operacionalizacija prezentacijskog dokumenta.

„Očekujem da se potpiše i razvije takozvani PARP (Planning and Review Process) dokument, to je dokument za procjenu i pregled odbrane koji je vrlo ozbiljan proces koji je vezan za pristupanje NATO-u, neposredno za strukturisanje sistema odbrane, institucija, snaga i tako dalje“, kazao je ministar Radovanović.