Klix Studio
59

Radovan Kovačević o fotografiji zločinca Ratka Mladića: Na mitingu u Banjoj Luci su trebale biti samo zastave RS-a i Srbije

F. H.
Gost novog izdanja emisije Klix Studio s Emelom Burdžović bio je delegat SNSD-a u Domu naroda Radovan Kovačević koji je komentarisao Christiana Schmidta i Izborni zakon, rezoluciju o genocidu u Srebrenici, miting u Banjoj Luci i druge teme.

Kovačević je kazao da svaki put kada treba da bude bolje u Bosni i Hercegovini dođe neko sa strane i destabilizuje situaciju.

"Žao mi je jako da kada smo imali ovaj neki period u posljednjih godinu, godinu i po dana, kada smo pokazali da Bosna i Hercegovina ovakva kakva jeste, ustavna, dejtonska, može da bude uspješna, da donosi dobre odluke, kada smo u godinu dana uspjeli da dobijemo kandidatski status u EU, onda dobijemo da Evropsko vijeće prihvati preporuku da se otvore pregovori. To su bile velike stvari, možda najbolji period od Dejtonskog sporazuma", kazao je Kovačević.

On tvrdi da su bili spremni da u prvom čitanju usvoje tehničke izmjene izbornog zakona koje je predložila SDA, ali da su bošnjački delegati izašli sa sjednice.

"Mi nikada nismo izašli sa sjednice, srušili kvorum i onemogućili da bilo koji dom ne može da radi. Predstavnici Bošnjaka, Hrvata, Srba imaju pravo da glasaju kako hoće", poručio je Kovačević.

On je naveo da je namjerno onemogućeno da predstavnici "naroda i građana" donose odluke i da je neko pozvao stranca.

"Ja mislim da je rezolucija katastrofalna, prvo jer nema podršku Institucija. Ruši se ustavni poredak, sistem spoljne politike i mislim da nijedan ambasador više nema bilo kakvu obavezu prema bilo kome. Jedina institucija koja može da kreira vanjsku politiku BiH je Predsjedništvo BiH. To nije bilo tema na Predsjedništvu, tako da ni ministarstvo vanjskih poslova, ni bilo koja misija nisu dobile zadatak ili nalog vezan za rezoluciju o (genocidu op.a.) o Srebrenici", rekao je Kovačević.

On je kazao da gotovo ne postoji nijedan pripadnik Al-Kaide i Islamske države koji nije ratovao protiv Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini.

"Ja mislim da su tu trebale biti zastave Republike Srpske, možda Srbije i to je to", tvrdi Kovačević na pitanje o fotografiji Ratka Mladića na mitingu u Banjoj Luci.

Kovačić je naveo da su zvanično organizatori pozvali da se istaknu isključivo obilježja RS-a, a da je na mitingu bilo barem 50.000 ljudi.

"Pred 50.000 većinom Srba, gdje su Srbi došli ostrašćeni jer smatraju da neko radi protiv njih. Izašao je predsjednik RS i rekao 'Operacija VRS u julu 1995. godine u Srebrenici je bila greška koja je proizvela i ostavila iza sebe ogroman ratni zločin'", rekao je Kovačević, a na opasku novinarke da se radi o negiranju genocida, Kovačević je kazao da je to smiješno.

Poručio je da ne misli da su presude došle sa mjesta pravde i da je preko 30 posto bile srpske žrtve, a da su dva posto samo presuđeni.

"Rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu obavezujuće. Ja mislim da je jako loše što se nalazimo u ovakvoj atmosferi. Mislim da su ovakve stvari trebale biti ostavljene za neko drugo vrijeme. Da smo trebali vidjeti hoćemo li nekad razmišljati približnije. Da smo trebali poštovati Ustav BiH i institucije. Ja mislim da poštuje žrtve Srebrenice, iskreno žalim i da je bio najgori mogući ratni zločin i da je tih sedam dana najcrnjih sedam dana u historiji mog naroda u smislu da smo se nikada nismo gore ponašali kroz našu historiju. Tako da ni na koji način ne vrijeđam žrtve. Ali sam istomišljenik Efraima Zuroffa i ljudi koji su pozvani da kažu je li bio genocid", naveo je Kovačević.

On je rekao je da je činjenica naroda nad kojim je počinjen genocid, ali da njegov narod i nijedan pripadnik njegovog naroda nije počinio genocid.

"Republika Srpska ima pravo da donosi svoje odluke, ima također obavezu da poštuje Ustav, ali tu obavezu imaju i drugi.Oni koji su krenuli u ovakvu avanturu su bili ti koji nisu poštovali Ustav. Da bi BiH imala stav, za to mora da postoji relevantna odluka u Predsjedništvu", poručio je Kovačević.

On je tvrdio da su iz RS uvijek poštovali Ustav BiH.

"Mi iz RS samo voljni da donosimo odluke onako kako je Ustav BiH predvidio, nije predvidio Christiana Schmidta. Mi smatramo da sve što je urađeno u posljednjih godinu dana je jedini način na koji se mogu donositi odluke za ljude u BiH", rekao je Kovačević.

Kovačević tvrdi da Christian Schmidt nije nikome u Sarajevu bolji od njega ili Milorada Dodika sa kojima živi i da znaju da razgovaraju.

"Imamo dvije opcije jedna je da poštujemo jedni druge i dogovaram. Kad ne možemo da se dogovorimo da ostavimo po strani, da nastavimo raditi stvari oko kojima se možemo dogovarati, da nastavimo da razvijamo infrastrukturu. Alternativa je da stranci nameću, da gazimo ustavom zagarantovana prva i to neće voditi bilo čemu. Mislim da nije ugrožen mir, treba da nastavimo da razgovaramo, dogovaramo i poštujemo jedni druge. Nikad nećemo napravit jednostrani potez bez da to bude reakcija. Sada je to neko uradi i pregazio prava Srba", rekao je Kovačević.

Kovačević tvrdi da se snimanjem glasanja, skeniranjem listića krše prava birača jer bi ih bilo moguće identifikovati.

"Ne mislim da su sankcije bolne. Mislim da vrijeđaju osnovna ljudska prava državljana BiH. Vama je to nebitno jer se radi ljudima iz Banja Luke. Šta je Gorica Dodik uradila da joj zatvore račune?", naveo je Kovačević.

Gostovanje Radovana Kovačevića u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem Youtube kanalu.

Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.