BiH
48

Radost za najmlađe: Ulični maskenbal za kraj Festivala prijateljstva u Goraždu

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Goražde se oprostilo od učesnika Festivala prijateljstva koji su u proteklih šest dana boravili u ovom gradu te učestvovali u brojnim festivalskim radostima. Jedna od njih svakako je bio i maskenbal ulicama grada za koji su se mališani danima pripremali u parku Plavi cvijet.

Praćeni bubnjevima Sarajevo Drum orkestra, uz plesačice i muziku, prodefilovali su gradom, maskirani u različite kostime.

Tako su učestvovali u završnici Festivala prijateljstva čiju je zastavu simbolično spustila Ketrin Erve iz francuske pokrajine Bretanja, inače jedna od osnivača festivala prijateljstva prije 19.godina.

Poruke u ime mladih Goražda koje se šalju tradicionalno iz grada na Drini, a u duhu su ljubavi, prijateljstva i mira u svijetu uputila je Sara-Medina Šehović, učenica generacije Osnovne škole "Mehmedalija Mak Dizdar" i OMŠ "Avdo Smailović" iz Goražda.

Na festivalu koji je zatvorio načelnik općine Goražde nastupili su i mješovita plesna grupa parka ''Plavi cvijet'' te mlade goraždanke Adna Trnčić i Hena Sijerčić. Posljednja festivalska noć bila je u znaku smotre tradicije i folklora uz učešće brojnih društava iz cijele BIH, a publiku je zabavljala i grupa Sare Roma.