BiH
884

Radost Bajrama širi se ulicama od džamija do kuća širom BiH

FENA/Klix.ba
Sarajevo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Klanjanjem bajram-namaza počeo je Ramazanski bajram, a vjerski lideri uputili su čestitke i poruke mira.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je u bajramskoj hutbi poručio vjernicima da budu na "strani onih koji kažu da je naša najveća borba učiniti ljude sretnim, dati im nadu i učiniti nas društvom dobrih prilika za sve njegove članove".

"Na tom planu se traži trud i viteštvo, požrtvovanost i odricanje i to je Božji put kojeg je on učinio blagoslovljenim. Ovo je veliki izazov za sve nas, a posebno za mlade ljude,da odvažno krenemo u pravcu izgradnje našeg društva", rekao je Kavazović.

Apelovao je na snažniji iskorak u reformama, ističući da se o njima govori "kao da to neko drugi, a ne mi trebamo učiniti i da su potrebne drugom, a ne nama"

Potcrtao je da nema nikakve sumnje da to nije moguće bez zajedničkog truda i žrtve svih članova društva, koje "mora biti odlučno, a teret jednako raspoređen prema sposobnostima svakog člana da ga ponese".

"Valja nam razumjeti da društvo s vremena na vrijeme zahtijeva popravke baš kao i kuća u kojoj živimo. Najbolje održavanje kuće je ono koje je konstantno. Zastoj koji vidimo, cijela kolona teških društvenih problema ekonomske i socijalne prirode koja se formirala, stvara nervozu. Moramo se početi kretati, jer kretanje relaksira i oslobađa od stresa", naveo je Kavazović, dodajući da će reforme mladima donijeti šansu da kreiraju svoju sadašnjost i budućnost.

Ukazao je na potrebu ozračja povjerenja i uvažavanja, smatrajući da su nam potrebni "pregaoci, koji će buditi nadu i oslobađati potencijal dobra koji u sebi nosi duh ove generacije vjernika".

"Potrebni su nam uzori, dobri i uspješni muškarci i žene na koje se možemo ugledati i čije iskustvo i znanje možemo iskoristiti", kazao je Kavazović.

Naglasio je da je Bajram prilika za podsjećanje na obaveze, koje su prioriteti u životu i postupanju i da je na vrhu te ljestvice porodica, roditelji i djeca, a briga o njima je, kaže, prva zadaća, koja ne smije biti gurnuta u stranu.

Ramazanski bajram je nastupio nakon što su muslimani sinoć sa nastupanjem akšam-namaza ispratili sveti mjesec ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića i drugih tjelesnih užitaka. Post je jedna od pet temeljnih dužnosti muslimana.

Ramazanski bajram traje tri dana. Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja, te se ujedno obilježava i kao Dan šehida. Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima, a reis napominje da se sklapaju prijateljstva gdje god mogu i da se zalaže za istinu gdje god se vidi da se želi naturiti laž.

"Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita. Praštajmo jedni drugima jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima", poručio je reis Kavazović.

Od 1530. godine harem Gazi Husrev-begove džamije postao je središte bajramskih okupljanja i svečanosti, gdje je jutros upriličen svečani program, koji predstavlja splet tekbira, kasida i ilahija, čime se na poseban način dodatno veličaju mubarek trenuci.

Nakon bajram-namaza reis Kavazović će primiti čestitare na bajramskom tradicionalnom čestitanju u svom kabinetu.

Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka sarajevskog održava se u Sportskom centru Skenderija.

Prepune džamije i džamijske avlije i u Tuzli

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva tuzlanskog održana je u džamiji Kralja Abdullaha. Bajram namaz u prepunoj džamiji i avliji predvodio je muftija tuzlanski Vafid ef. Fazlović. Prigodan bajramski vaz vjernicima je govorio dr. Sead ef. Seljubac, a sa mihraba im se obratio glavnim imam Medžlisa Tuzla hafiz ef. Huskanović.

Vjernicima je pročitana i hutba reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, a radost Bajrama nakon klanjanja namaza počela se širiti svim tuzlanskim ulicama.

Bajram namaz u Behram-begovoj medresi, gdje je boravila i ekipa portala Klix.ba, predvodio je direktor te obrazovne institucije Ahmed Hatunić.

Nakon molitve slijede kafa i bajramski kolači

Hiljade Zeničana bajram-namaz jutros je klanjalo u svim džematima Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a centralna svečanost održana je u Sultan Ahmedovoj, poznatijoj kao Čaršijskoj džamiji u centru Zenice.

Klanjanje bajram-namaza predvodio je muftija zenički Ejub ef. Dautović koji je na bajramskoj hutbi okupljenim vjernicima poslao poruku u kojoj je naglasak stavio na odgovornosti.

"Draga braćo u mjesecu ramazanu muslimani su postom izražavali spremnost na odricanje zbog Božije milosti, oprosta i upute. Muslimani se danas raduju svome dobročinstvu u nadi sa će njihova djela i dove koje su upućivali Allahu biti primljene", kazao je Dautović, te dodao: "U jedinstvu našeg džemata očituje se snaga istine i pravde. Obaveza svakog muslimana i muslimanke je da bude odana vrijednosti vjere, porodice, džemata i domovine, jer sve to je garancija napretku i spasu i na ovom i budućem svijetu."

Dautović je još kazao da je čovjek po prirodi rob i ako ne robuje Allahu robuje nekome drugom, ali je dodao da je robovanje Allahu čast, a nekome drugom propast.

Na kraju govora Dautović je istakao i važnost dobročinstva roditeljima, rodbini, jetimima, siromasima, komšiji koji su po važnosti odmah nakon Allaha.

"Važno je da izvršimo ono čime nas je Allah zadužio. Svoje poslove radimo samoću. Njegovo ime jer on prima samo djela koja su urađena u njegovo ime. Bajram je dan radosti zato čovjek lakše oprašta i podijelimo radost sa onima oko nas. Bajram je prilika da otvorimo srca, vrata prijateljima i komšijama te da usrećimo ukućane poklonima jer je Bajram dan darivanja", zaključio je Dautović u bajramskoj hutbi.

Nakon bajramske hutbe u centru grada održan je prigodan kulturno-umjetnički program, a vjernici su vrijeme proveli uz kafu i bajramske kolače.

O međuvjerskom razumijevanju u hutbi u Mostaru

Centralna svečanost i klanjanje bajram-namaza u Mostaru održani su u sportskoj dvorani Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra (USRC) "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru.

Bajram-namaz predvodio je mostarski muftija Salem ef. Dedović, koji je u bajramskoj hutbi kazao da put vjernika treba biti put znanja, spoznaje i osiguravanja što kvalitetnijih uvjeta za odgoj budućih naraštaja.

Po njegovim riječima, strukture vlasti moraju biti posvećene stvaranju ambijenta u kojem će mlada generacija moći izraziti svoje kreativne sposobnosti i osposobiti se znanjima i vještinama koje im trebaju za život.

"Naš pravac je i čuvanje stoljećima utemeljenog, vjerodostojnog tumačenja islama i razvijanje institucionalnog čuvanja vjere, obreda, običaja i općenito tradicije tumačenja i življenja islama u skladu s vremenom i prostorom. Ta tradicija je ovdje utemeljena, priznata i prepoznata kao sasvim adaptirana na savremene tokove življenja i međuvjerskog razumijevanja", istaknuo je muftija Dedović.