Jednoglasna podrška
4

Radoslav Gajanin izabran za rektora Univerziteta u Banjoj Luci

Klix.ba
Foto: Univerzitet Banja Luka
Foto: Univerzitet Banja Luka
Radoslav Gajanin izabran je za rektora Univerziteta u Banjoj Luci na 22. posebnoj sjednici Senata koja je održana danas. Gajanin je do sada bio v. d. rektora.

Na poziciju rektora izabran je jednoglasnom podrškom članova Senata UNIBL. Rektor je izrazio zadovoljstvo ukazanim povjerenjem svih članova Senata koji su glasali za njegov izbor na ovu poziciju.

''Podrška članova akademske zajednice je i velika odgovornost, jer smo u obavezi da ispunimo obećane aktivnosti koje smo predvidjeli u planu rada Univerziteta Banja Luka u naredne četiri godine. Radit ćemo na poboljšanju studijskih programa, kao i informacionog sistema, ali ćemo i insistirati na poštovanju akademskog stila ponašanja na UNIBL'', rekao je Gajanin.

On je dodao da će Univerzitet u Banjoj Luci dati sve od sebe da unaprijedi nastavni proces, međunarodnu saradnju, kao i saradnju s privredom i preduzećima u Banjoj Luci i regionu.

''Insistirat ćemo da se kroz izmjene i dopune zakona o visokom obrazovanju redefiniše odnos univerziteta i organizacionih jedinica'', rekao je rektor dodavši da će se raditi na povećanju međunarodne vidljivosti UNIBL.

Podsjetimo, njegov prethodnik Milan Mataruga podnio je neopozivu ostavku nakon problema i skandala koji su "isplivali" u javnost, a potresaju ovaj univerzitet već duže vrijeme. Njegovu ostavku su zahtijevali studenti. Poručili su da od novog rektora očekuju da bude pošten i častan, da se ne plaši i da bude odlučan u borbi protiv korupcije. Također, od njega traži da riješi probleme s kojima se studenti suočavaju.

Gajanin je predavao na Medicinskom fakuleta UNIBL na Katedri za patološku anatomiju. Napisao je veliki broj naučnih radova. Do izbora na funkciju v. d. rektora bio je prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci.