|

Radosavljević: LGBTI osobe diskriminisane po više osnova

Radosavljević: LGBTI osobe diskriminisane po više osnova
0
Klix.ba
22.2.2017. u 13:22
1
komentara
0

dijeljenja
Radosavljević: LGBTI osobe diskriminisane po više osnova
Učesnici konferencije o ljudskim pravima LGBTI osoba ''Vrijeme je za ravnopravnost'' koja je idržana jučer u Sarajevu pozvala će institucije Bosne i Herecegovine i njenih entiteta na obaveze koje je potrebno regulirati radi postizanja ravnopravnosti LGBTI osoba u bh. društvu.
Pomoćnik ombudsmena BiH Predrag Radosavljević novinarima je kazao da BiH još nije dovoljno spremna da se suoči s diskriminacijom LGBTI osoba te da je u tu svrhu Institucija ombudsmena u BiH prošle godine izradila specijalni izvještaj o položaju LGBTI osoba u BiH.

U tom izvještaju naglašena je važnost da vlasti stanu u zaštitu LGBTI populacije prilikom ostvarivanja njihovih prava.

„Željeli smo prikazati stvarni položaj ove populacije u BiH koji nije zavidan, smatramo da su to osobe koje žive na marginama društva i koje su diskriminisane po više osnova“, rekao je Radosavljević.

Dodao je da Institucija ombudsmena godišnje prima do desetak žalbi LGBTI osoba, ali da broj raste što pokazuje veću otvorenost pripadnika te grupe da se obrate nadležnim institucijama kada su im ugrožena prava.

"Smatramo da taj broj nije stvarni obim diskriminacije jer postoje mnogi neprijavljeni slučajevi zbog nepovjerenja u institucije i straha od osude od okoline zbog objelodanjivanja seksualne orijentacije", kazao je Radosavljević.

Organizator konferencije je Sarajevski otvoreni centar, a uime te organizacije Vladana Vasić je kazala da se ovakvim konferencijama daju odgovori na pitanja koja predstavljaju korak više ka ravnopravnosti LGBTI osoba u bh. društvu.

"Nadamo se da ćemo potaknuti nadležne da počnu raditi na unapređenju životnog standarda u BiH", istakla je Vasić.

Na konferenciji učestvuju evropski, regionalni i domaći eksperti iz oblasti zaštite ljudskih prava LGBTI osoba, predstavnici Institucije ombudsmena BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vijeća Evrope te civilnog sektora Srbije, Hrvatske i BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...