Migrantska kriza
362

Radončić za Klix.ba: Nadamo se da će Turska kao i do sada postupiti odgovorno i solidarno

Er. M.
Fahrudin Radončić (Foto: T. S./Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je za Klix.ba kako BiH sigurnosnim kanalima provjerava tačnost informacija koje su se pojavile o puštanju migranata iz Republike Turske prema Balkanu.
"Našim sigurnosnim kanalima provjeravamo tačnost informacija koje su se pojavile. U svakom slučaju, očekujemo da Republika Turska poštuje dogovor sa zemljama Evropske unije. Već sam ranije rekao da bi puštanje više od tri miliona izbjeglica prema EU bio uvod u humanitarnu karastrofu neviđenih razmjera i da bi u tom slučaju zajednički odgovor svih članica EU i regiona u cjelini bio neminovan i jedina opcija", kazao je Radončić.

Dodao je da ipak trebamo sačekati i najprije utvrditi radi li se o sukcesivnom puštanju manjeg dijela izbjeglica, njih nekoliko hiljada, čiji se status dovodi u vezu s aktuelnom vojnom situacijom ili o nečemu mnogo većem.

"Uostalom, i ranije su viđeni slični slučajevi i najave iz Ankare, ali je Republika Turska na kraju uvijek postupila odgovorno i solidarno. Nadati se da će se to dogoditi i sada", zaključio je Radončić.

Podsjećamo, svjetski mediji objavili su kako je Turska počela puštati migrante prema Balkanu usljed krize između zvanične Ankare i Damaska. Odnosno da je nekoliko stotina migranata danas krenulo pješke preko sjeverozapada Turske prema granicama s Grčkom i Bugarskom.