Lider SBB-a
24

Radončić za Klix.ba: Blokadom državnih institucija kažnjavaju se i građani entiteta RS

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je u razgovoru za Klix.ba kako se nada da će političari iz bh. entiteta RS što prije shvatiti da blokiranjem rada državnih institucija kažnjavaju i građane RS-a.

Radončić je u povodu najave političara iz RS-a da će blokirati rad Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, rekao da nije prvi put da imamo vrstu kontinuiteta ucjenjivačke politike koja dolazi iz RS-a.

"Meni nije iznenađenje da su stavovi SNSD-a i SDS-a jedinstveni. Ovo je novi izazov iz kojeg će bh. patriotske snage znati izvući najbolji odgovor. Sjetite se da ovo nije prvi put da se pokušava etablirati politika rušenja državnih institucija. Smatram da se radi o orkestriranoj politici destabilizacije, ne samo BiH, nego i cijelog regiona", rekao je Radončić.

Kako kaže, za takve stvari koriste se različiti izgovori, a ovog puta povod je odluka Ustavnog suda BiH. On ističe da je općepoznato da se odluke ustavnih sudova provode, a ne da se komentarišu.

"Uvjeren sam da će se dogoditi ista situacija kao u povodu poništavanja odluke o Danu RS-a. Odnosno, da će i ovog puta nakon određenog vremena doći do stabilizacije situacije te da će oni koji se bave zapaljivom retorikom na kraju shvatiti da se toga niko posebno ne boji, ali da najviše štete nanose sebi samima", kazao je Radončić.

Radončića smo pitali i kako će se odluka političara iz RS-a odraziti na rad Vijeća ministara BiH u kojem obnaša funkciju ministra sigurnosti. Naime, Vijeće ministara BiH je formirano tek prije nekoliko mjeseci, a država se susreće s ozbiljnim izazovima, poput migrantske krize i povratka boraca sa stranih ratišta.

"Mislim da ćemo u oblasti sigurnosti, zahvaljujući kapacitetima naših institucija i dalje biti vrlo odgovorni prema građanima i antiterorističkoj alijansi. Blokada državnih institucija je velika šteta po ekonomski napredak BiH i svih njenih građana pa tako i građana iz entiteta RS. Uvjeren sam da će na kraju ekonomski moment prevladati nad zapaljivom retorikom i da će političari iz RS-a shvatiti da je ovo način na koji kažnjavaju i građane RS-a", rekao je Radončić.

Lider SBB-a kazao je da se očito neko trudi da BiH što više bude u blokadi, a sve kako bi se izvukao epilog da BiH kao država nije moguća. Kako kaže, takve snage treba obeshrabrivati uspjesima, dijalogom i rezultatima.

"Stanje straha i devastacije će izgubiti bitku. Ekonomski interesi građana i euroatlantski put su civilizacijski dominantni. Ja se nadam da će to što prije shvatiti i ljudi iz entiteta RS", poručio je Radončić.

Zaključio je riječima da cjelokupna situacija na može uplašiti bh. stranke i sve patriote pa da odustanu od cjelovite, uspješne i evropski orijentisane BiH.