Reakcija iz BiH
8

Radončić: Vučić treba znati da je Milošević bio balkanski krvnik, a ne nekakav veliki lider

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Povodom govora Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici i spominjanja Slobodana Miloševića i njegovog govora na Gazimestanu 1989. godine, reagirao je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

"Gazimestansko okupljanje više stotina hiljada Srba 1989. godine bilo je uvod u brutalne agresije Miloševićevog režima koje su izvšene nad Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Slovenijom i na Kosovu. Vučić falsificira historiju kada danas Miloševića naziva velikim liderom, jer se radi o velikom balkanskom krvniku zbog čije politike su više stotine hiljada nevinih ljudi izgubili život. Uz to, Milošević i njegov režim su suodgovorni za genocid u Srebrenici i brojne druge ratne zločine, među koje spada i skoro četverogodišnja krvava opsada Sarajeva", kazao je Radončić.

Dodao je da je nedopustivo da Vučić konstatira kako su Srbi tobože branili Sarajevo.

"Njegova najnovija retorika potpuno vraća beogradsku politiku na koncept velikosrpskih ideja koje su definitivno prošlost i više se nikada historijski neće moći realizirati, niti će se takvo nešto uopće dozvoliti. Od zvaničnog Beograda očekuje se da svoje postupke i emocije stavi pod kontrolu i ne podiže tenzije kako to radi Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme, jer to nikoga uplašiti neće niti može doprinositi stabilnosti, miru i razvoju regiona", rekao je Radončić.