|

Radončić u Stocu poručio Čoviću: Mora se promjeniti odnos 25 prema jedan na štetu Bošnjaka

Radončić u Stocu poručio Čoviću: Mora se promjeniti odnos 25 prema jedan na štetu Bošnjaka
3
Klix.ba
9.9.2018. u 22:25
215
komentara
3

dijeljenja
1/12
2/12
3/12
4/12
5/12
6/12
7/12
8/12
9/12
10/12
11/12
12/12
Savez za bolju budućnost BiH večeras je u Stocu održao još jedan predizborni skup kojem je prisustvovalo više stotina građana iz Stoca i Hercegovine.
Predstavljeni su kandidati za sve nivoe vlasti, a prisutnima su se obratili nosioci lista, Nermina Frenjo za skupštinu Hercegovačko - neretvanskog kantona, Lejla Bitanga, jedna od kandidatkinja za kantonalnu skupštinu, Anel Kljako, nosilac liste za Parlament Federacije BIH, Faruk Ćupina, nosilac liste za paramentarnu skupštinu BiH i Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost BiH i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

"Dobro vam je poznato s kakvim se problemima Bošnjaci susreću u ovom kantonu. Jedan od njih je da komunalno preduzeće potražuje dug za period 1993, 94., i 95. Dakle za period kada smo bili prognani iz svojih kuća", kazala je Nermina Frenjo.

Anel Kljako, nosilac liste za Parlament Federacije BiH, se u svom govoru osvrnuo na racionalnu politiku, kakvu vodi Savez za bolju budućnost predvođen snažnim liderom Fahrudinom Radončićem.

"Mi moramo biti servis građanima i zadržati mlade koji su pokretačka snaga svake države", naglasio je Kljako.

Faruk Ćupina, ugledni advokat i nosilac liste SBB-a za parlamentarnu skupštinu BiH, naglasio je da je manje države danas nego 1996. godine.

"Aktuelna politika ne dozvoljava da narod kaže ono što želi. Stolac je bio najljepša čaršija u ovim prostorima a ja dolazim u Stolac gdje i dalje imamo dvije škole pod jednim krovom, i koji je poznat po izbornim krađama i gdje ne dozvoljavaju Bošnjacima da rade. Je li to pravda i načelo Ustava? Naravno da nije i SBB će to promijeniti", poručio je na kraju Ćupina.

Jasna Duraković, zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH i kćerka rahmetli Nijaza Durakovića, velikog bh. intelektualca i političara je kazala:

"Meni je prepuno srce što sam večeras ovdje. Kada je moj otac rahmetli Nijaz Duraković umro, svi su nam njegovi prijatelji okrenuli leđa osim jednog. Svi osim Fahrudina Radončića koji je samoinicijativno ponudio pomoć mojoj majci, sestri i meni. I ja vjerujem da je to jedini čovjek koji ima kapacitet, znanje i mudrost da nas izvede iz ovog blata. I 2010. godine, moj otac Nijaz Duraković nam je rekao da izađemo i da glasamo za Fahrudina Radončića", kazala je Duraković, praćena velikim aplauzom.

Osvrćući se ma govor Jasne Duraković, Fahrudin Radončić je rekao:

Tačno je da smo Nijaz i ja, kao intelektualci, bili predratni ratni i poratni veliki prijatelji. Reeći ću vam jedan ratni detalj. Zloglasni general Vojislav Đurđevac je danima probao preko svojih doušnika i topovskih cijevi da likvidira Nijaza Durakovića. On se tada sklonio u mom stanu u Sarajevu na Koševskom brdu i na mojoj pisaćoj mašini počeo je da radi na svojoj knjizi 'Prokletsatvo muslimana'. Hoću reći, historija uspješnih ljudi, patriota i boraca za cjelovitu BiH ne počinje od pojedinaca iz SDA, nego vjekovima i decenijama ranije, što se uporno prešućuje", kazao je Radončić.

On je dodao da se istina mora govoriti svugdje.

"Kao što sam u Srebrenici prije tri dana rekao da je u ovom gradu počinjen genocid nad Bošnjaciman koji niko i nikada neće zaboraviti, govorim i ovdje u Stocu istinu. Ne želimo nikoga da majoriziramo, ali ne želimo ni da budemo građani drugog reda tamo gdje nas je manje. Dragan Čović i HDZ trebaju znati da nije u redu i da nije prihvatljivo da od 250 uposlenih u gradskim strukturama, Bošnjaka bude samo 10. Nije pošten odnos 25 naprema jedan na štetu Bošnjaka. To će se morati mijenjati, jer svi trebaju biti ravnopravni svugdje, na cijelom području Federacije i BiH. SBB će sigurno naći način da svojom strategijom mudrog i poštenog pregovaranja popravlja ove nedopustive odnose, a ne da ulazi u jeftine političke svađe koje možda donose poene u Sarajevu, ali ljudima u Stocu i Hercegovini ekonomski i materijalno nisu od koristi", rekao je Radončić.
Prijavi grešku


Komentari (215)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...