Sastanak u Mostaru
17

Radončić tražio od Čovića da razgovara s Izetbegovićem o "zamjenskom partneru" u koaliciji

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Današnji sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudina Radončića u Mostaru rezultirao je pozivom prvog čovjeka SBB-a da Čović i Izetbegović nađu novog koalicionog partnera za federalni nivo vlasti, što će se odraziti i na državu i kantone.

"Radončić je zabrinut zbog odnosa u BiH, kao i svi mi, i informisao me da on želi da ja razgovaram s drugim partnerom kako bi našli adekvatnog partnera da obnaša vlast i kako ne bi došlo do bilo kakve eskalacije krize u funkcionisanju vlasti na svim nivoima u BiH. Dogovorili smo se da u narednih mjesec dana u razgovoru s gospodinom Izetbegovićem pokušam naći novog partnera kako bi ta vlast nastavila funkcionisati", rekao je Čović i priznao da je skeptičan u vezi s nalaženjem "zamjenskog partnera" u koaliciji umjesto SBB-a godinu dana do izbora.

Čović skeptičan

Naglasio je da treba razgovarati o problemima kako se ne bi desila anarhija te priznao da postoji problem u razumijevanju komunikacije i teme koje ih svakog dana udaljavaju od zajedničkog posla.

"Ja sam vas jučer informisao, od najbanalnijih stvari kao što je organizacija Dana državnosti BiH, neko hoće biti nadlider i upravljati procesima u BiH na jedan pogrešan način", poručio je Čović aludirajući na Izetbegovićevu inicijativu.

Pozvao je na dobre odnose sa susjedima.

"Možemo mi maštati o EU i drugim projektima, ali kada susjede nismo u stanju držati na pristojnom nivou, onda nam je uzalud čitav posao. Bojim se da smo izjavama i potezima prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori dosta destabilizirali situaciju", dodao je.

Novi sastanak s Radončićem najavio je za sredinu decembra.

"Ono što me veseli je što još uvijek dijelimo viziju evropske Bosne i Hercegovine, njene unutrašnje stabilnosti, a mnoge projekte samo zbog nečijeg hira i želje za nadmoći nismo uspjeli da realizujemo", kazao je na kraju predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Radončić nema kontakta s Izetbegovićem

Radončić je Izetbegovića optužio da traži izlazak SBB-a iz koalicije na nivou FBiH.

"Ja sam molio gospodina Čovića da ispunimo muzičku želju gospodinu Izetbegoviću koji, nakon što je mjesecima molio da uđemo u vlast, sada traži da iz te vlasti izađemo. SBB je ozbiljna, legalistička stranka. Ne želimo praviti anarhiju koja je nastala izlaskom Demokratske fronte i molio sam Čovića, jer na moju sreću s Izetbegovićem nemam kontakta, da HDZ i SDA nađu novog koalicionog partnera", poručio je Radončić i dodao da se ne takmiči brojkama.

Dodao je da ne žele biti izgovor kao neko ko kvari sve.

"Mi smo označeni kao kočničari i jesmo kočničari da se ova zemlja uvodi u nepotreban konflikt, da se rade prljave privatizacije i provodi porodična nepotistička politika u kliničkom centru", rekao je predsjednik SBB-a.