Upućen zahtjev
60

Radončić traži utvrđivanje odgovornosti direktora OSA-e za ugrožavanje nacionalne sigurnosti BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić uputio je zahtjev za sazivanje sjednice s ciljem utvrđivanja odgovornosti direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osmana Mehmedagića, zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti uvozom 2.500 dugih cijevi za potrebe MUP-a RS.

"Predsjednik SBB-a, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Fahrudin Radončić, uputio je zahtjev rukovodstvu navedene Komisije, odnosno Bariši Čolaku i Safetu Softiću, da što prije sazovu sjednicu te Komisije, s ciljem utvrđivanja odgovornosti direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osmana Mehmedagića, zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti uvozom 2.500 dugih cijevi za potrebe MUP-a RS", saopćeno je iz SBB-a.

Iz ove stranke ističu da je na taj uvoz je direktor OSA-e dao službeno i pozitivno Mišljenje, što je potvrđeno i saopćenjem koje je OSA uputila javnosti.

Foto: SBB
Foto: SBB

"Radončić smatra da je neophodno da Komisija ispita direktora OSA-e, i utvrdi činjenice da li je prije davanja Mišljenja, a zbog potencijalnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti, sa svojim nalazima i procjenama upoznao Izvršni obavještajni odbor na čelu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Uz to, treba utvrditi zašto Mehmedagić nije uopće upoznao partnerske službe demokratskih i prijateljskih država sa namjerama MUP-a RS", zaključuju iz SBB-a.