{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Radončić: SBB neće biti smetnja koaliranju Bh. bloka sa SDA, mi nismo dio te priče

Klix.ba
18.1.2019. u 13:02
272
161
Radončić: SBB neće biti smetnja koaliranju Bh. bloka sa SDA, mi nismo dio te priče
272
Radončić: SBB neće biti smetnja koaliranju Bh. bloka sa SDA, mi nismo dio te priče
Fahrudin Radončić (Foto: H. M./Klix.ba)
Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je za Klix.ba kako njegova stranka neće ulaziti u koaliciju sa SDA te da će se povući iz vlasti u Kantonu Sarajevo nakon što Bosanskohercegovački blok otkrije javnosti da ide u formiranje vlasti sa strankom Bakira Izetbegovića.
Radončić je istakao kako sve ostaje kao i u noći nakon objavljivanja kompromitiranih izbornih rezultata te da je SBB iz kurtoaznih razloga poslao svoju delegaciju na sastanak s delegacijom SDA i to bez predsjednika stranke i na kratki sastanak. On je podsjetio na izjavu potpredsjednice SBB-a Edite Đapo nakon sastanka, a koja je kazala da nema govora o koaliranju sa SDA.

"Budžet su naši zastupnici u Parlamentu FBiH podržali zbog interesa građana i to je već objašnjeno javnosti. Također, s obzirom na relevantne informacije da će Bh. blok prihvatiti poziv SDA da koaliraju, SBB smatra da stranke ljevice mogu otići u koaliciju sa SDA, ali SBB-a nema u takvoj priči. Mi ne želimo da varamo svoje glasače, to bi bilo neodgovorno, ali bi bilo neodgovorno i da opstruiramo uspostavu vlasti i buduću koaliciju SDA i stranaka ljevice", kazao je Radončić za Klix.ba.

Otvoreno je poručio da će se, kada Bh. blok i SDA objave svoj dogovor, SBB povući iz vlasti u Kantonu Sarajevo.

"SBB nema opciju da bude dio vlasti na federalnom i državnom nivou niti sa SDA, ali ni s Bh. blokom. To bi značilo da učestvujemo u igri međusobnog slabljenja pregovaračkih pozicija budućih koalicionih stranaka, odnosno SDA i sa druge strane SDP-a, DF-a i Naše stranke", rekao je Radončić.

Kako kaže, SBB je prevelika i preozbiljna stranka da to sebi dozvoli i rezultat im daje snagu da na svim nivoima budu lideri opozicije.

"Mi smo ispoštovali naše kolege iz Bh. bloka na nivou dva kantona, u Sarajevu i USK, ali je očigledno da su oni promijenili prioritet koaliranja u hodu i dogovor da se takva vlast uspostavi na svim nivoima. Naše je da to razumijemo i poželimo uspjeh novoj koaliciji. Smatram da bi bilo neodgovorno prema građanima da država i FBiH nemaju kvalitetnu opoziciju", zaključio je Radončić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: