Migrantska kriza
1.8k

Radončić: Puna podrška Krajišnicima, Džaferović neka mrdne iz Sarajeva ili podnese ostavku

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podržao je proteste stanovnika Krajine zbog migrantske krize te pozvao člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da posjeti to područje i ponudi rješenje ili da podnese ostavku.

"Nema rješavanja pitanja masovnih ilegalnih ekonomskih migracija bez promjene strateškog stava čija je personifikacija trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović", poručio je Radončić.

Radončić je ponovio svoje ranije stavove o, kako je kazao, nedržavničkoj podršci ambasadoru Pakistana.

Smatra da je ta zemlja sistemski skrivalac identiteta hiljada ilegalnih migranata, a da je Džaferović ohrabrio ilegalne migrante da hrle ka i u BiH i da domaće policijske snage potpuno ignoriraju.

"Da je počeo proces legalnih deportacija u skladu sa međunarodnim pravom, što sam kao ministar sigurnosti BiH inicirao - situacija bi bila sigurno bolja. Zato puna podrška građanima koji se okupljaju u Krajini. Džaferović napokon mora mrdnuti iz Sarajeva, otići pred građane koji su u strahu od ilegalnih migranata zaključani u svojim kućama. Ako se boji, neka ostane u Sarajevu i, za početak, proglasi personom non-grata pakistanskog ambasadora. Time bi pokazao da shvata ozbiljnost situacije i da počinje štititi suverenitet i sigurnost Bosne i Hercegovine i pravo građana. Ako to neće, ima i treća opcija - neka da ostavku! U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, gdje se u slučaju ostavke bira njegov nasljednik, sigurno ima sposobnijih i odgovornijih političara iz SDA", napisao je lider SBB-a.

Podsjetimo da je proteklih noći lokalno stanovništvo u Velikoj Kladuši na više pravaca blokiralo prijevoz migranata prema tom gradu u Unsko-sanskom kantonu, zahtijevajući od autobusa da se vrate prema Sarajevu, a od nadležnih zatražili konačno rješavanje migrantske krize.

Na protestima je morala intervenisati i policija, a za večeras se najavljuju nova okupljanja.

Bihać i Veliku Kladušu, gdje boravi veliki broj ilegalnih migranata, prošle sedmice je posjetio i novi ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić koji je razgovarao s lokalnim vlastima i obećao podršku i poteze koji će rješavati krizu.