Bivši ministar sigurnosti
131

Radončić: Ostavku na funkciju sam podnio zbog respiratora, rekao sam im da ne mogu učestvovati u krađi

A. Ku.
Fahrudin Radončić (Foto: Face TV)
Fahrudin Radončić (Foto: Face TV)
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić komentarisao je najaktuelnija dešavanja u državi. Komentarisao je aktuelnu vlast, ali i raspakivanje Sky aplikacije.

On je u gostovanju na Face televiziji komentarisao nedavno hapšenje suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bišeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Rekao je da je Debevec izabran za predsjednika Suda BiH tako što je bio jedini kandidat te da je sada utvrđeno da je predsjednik Suda kriminalac.

Pitao je zar bi pošten čovjek krio šifru svog telefona.

"Vjerujem u sposobnost agencija i ta šifra će se otvoriti i zatresti državu", rekao je Radončić.

Podnošenje ostavke

Na pitanje zašto do sada nije otvorena, odgovorio je da je to stvar posjedovanja tehničkih alata.

"Sky je otvoren pet posto i tek će se otvoriti. Sky nije bh. proizvod, radi se o akciji u kojoj je učestvovalo 50 nacionalnih policija i obavještajnih službi i niko vas ne može ubaciti, ali ne može ni izbaciti", istakao je.

Rekao je da je na ovoj aplikaciji radio veliki broj relevantnih institucija i obavještajaca te da niko od njih ne bi dozvolio da se njihov posao kompromituje na način da se nečija imena brišu.

"Ko je u Skyju, ostaje u Skyju", rekao je Radončić.

Podsjetio je da je 2020. godine podnio ostavku na poziciju državnog ministra sigurnosti zbog migrantske krize i respiratora.

"Rekao sam da ne mogu učestvovati u krađi da se za ventilator, a ne respiratore, daje 10 miliona maraka", istakao je Radončić.

Dodao je da je istovremeno bio na čelu tima za zaštitu i spašavanje i da nije mogao gledati kako toplomjer ukoji košta 30 maraka plaćaju 3.000 KM.

Situacija u Sarajevu

Također je kazao da neće komplimentirati strankama Trojke onda kada to ne treba. Za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića je kazao da se nada da neće biti konfliktna politička ličnost.

Rekao je i da je Elmedin Konaković odličan ministar vanjskih poslova te da se s njim poslala poruka da su Bošnjaci prozapadno orjentirani.

Istakao je da SBB ne želi da bude ni Trojka, a ni SDA.

"Ja ću uvijek javno reći za Sarajevo, stagnacija je u razvoju, nemate dvije longitudinale, nemate pet transferzala, nemate ozbiljnih investicija. Nije kriva SDA nego gospodin Konaković jer je on bio premijer ispred SDA, a nakon toga raznih koalicija, najviše je proveo u kantonu i ništa nije uradio. Imate premijera Uka koji je jedno dijete čiji bužet izgleda kao prepisan srednjoškolski rad", rekao je Radončić.

Smatra da je na tu poziciju trebala doći osoba koja posjeduje bolje reference.

"Nisam ovdje da komplimentiram ekipi koja se zove Trojka tamo gdje nemate rezultat niti ću to raditi. Imate i kod gospodina Nikšića, dvije milijarde se duguje nekim fondovima, Fondu solidarnosti, obaveza je da se godišnje uplati 200 miliona, oni su uplatili 50 miliona i javno se diče ko da su uplatili deset puta veći iznos", istakao je Radončić.

Smatra da vlast treba usmjeriti snage ka ekonomskom napretku te je istakao optimizam.

"Mene su kao ministra sigurnosti od 2012. godine pet puta pitali hoće li biti rat, mislim da imamo dovoljno mudar narod i dovoljno mudre ljude i da rata neće biti i da se treba okrenuti investicijama razvoju i da je najvažnije da je izborom Trojke na vlasti, to je personifikacija nove političke opcije čiji je rodonačelnik, da budem neskroman SBB, BiH uz pomoć stranaca trasirala jedan novi put", rekao je, između ostalog, Radončić.