|

Radončić o poreznoj reformi: Utisak je da Novalić i Milićević trebaju napraviti dodatne analize

Radončić o poreznoj reformi: Utisak je da Novalić i Milićević trebaju napraviti dodatne analize
6
Klix.ba
21.10.2019. u 13:16
4
komentara
6

dijeljenja
Radončić o poreznoj reformi: Utisak je da Novalić i Milićević trebaju napraviti dodatne analize Foto: Instagram
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić sastao se danas s predsjednikom Vlade FBiH Fadilom Novalićem i ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem.
"Porezne reforme koje predlaže Vlada FBiH veliki su izazov za sve veće stranke u Federaciji. Današnji duži razgovor s premijerom Fadilom Novalićem i ministrom Nerminom Džindićem to dokazuje. Podrška da se smanji siva ekonomija je od SBB-a neupitna, kao i to da treba početi oporezivati dividendu na način da zakonsko rješenje neće biti oboreno na Ustavnom sudu", napisao je Radončić na svom zvaničnom Instagram profilu.

Kako kaže, problematizirao je porez na prodaju udjela, kapitala i dionica.

"Porezna uprava FBiH je to već počela obračunavati, a to je podržalo i nadležno ministarstvo. Onda se postavlja pitanje zašto nešto uvoditi u zakon ako već navodno postoji i već se primjenjuje u praksi. Također, obaveze za autorske honorare treba podići za 100 posto, a mene brine da će to ozbiljno nanijeti štetu ionako ekonomski slabašnoj intelektualnoj zajednici, jer su novčano opterećeni oni koji ih angažiraju", navodi Radončić.

On dodaje da je problem strateškog tipa da kompanije koje žele investirati višemilionske iznose novca na godišnjem nivou u nove projekte sada gube motivaciju da su oslobođene poreza na dobit od 10 posto dok otvaraju nove stotine ili hiljade radnih mjesta.

"Ima i dobrih stavki, u kakve spada oprost kamata za porezne obveznike koji plate glavnicu. Time su 'Željeznice', rudnici i druge velike državne kompanije dobile minimum onoga što im država treba dati. Upoznao sam premijera i o brizi ljudi iz zdravstva pa i poslodavaca, da nova zakonska rješenja mogu dovesti u ekonomsku nesigurnost pojedini dio populacije. Uglavnom, dobar ekspertski razgovor, premijer i ministar vladaju materijom, ali je utisak da gospodin Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević trebaju napraviti dodatne analize da bi se izbjegle potencijalne štete smanjenja broja radnih mjesta i tjeranje ionako nedovoljnih stranih investicija", zaključio je Radončić.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...