Osvrt na 2020. godinu
372

Radončić: Ne smijemo dozvoliti da nam Beograd, Zagreb i Istanbul budu vodilje politike

Dž. L.
Fahrudin Radončić na godišnjoj konferenciji SBB-a (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Fahrudin Radončić na godišnjoj konferenciji SBB-a (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Na godišnjoj konferenciji Saveza za bolju budućnost (SBB) lider ove stranke Fahrudin Radončić poželio je građanima uspješniju 2021. godinu, uz poruku da ne smiju participirati u tome da Beograd, Zagreb i Istanbul budu vodilje politike u BiH.

Uz kritike brojnih dešavanja i političkih problema u 2020. godini, Radončić se najprije osvrnuo na pandemijsku krizu i ekonomsko stanje u našoj zemlji.

"Godina iza nas je obilovala brojnim izazovima koji su uzdrmali svijet, pa i BiH. Ekonomska kriza u BiH je na vrhuncu, odgovori entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH nisu adekvatni. Izostaje briga o realnom sektoru, nema zapošljavanja, samo previše otkaza. Za razliku od drugih evropskh zemalja, BiH nije iznašla adekvatan sistemski odgovor na nastalu krizu", rekao je Radončić na početku obraćanja.

Migrantska kriza i bošnjačka odgovornost

Radončić se osvrnuo i na migrantsku krizu u BiH kazavši da u našoj zemlji vlada haos jer način rješavanja problema ilegalnih migracija nije dobar i ne tretira se kao sigurnosno pitanje.

"Hronološki, masovni dolazak ilegalnih migranata u BiH počeo je s vladom na čijem čelu je bio gospodin Dragan Mektić (SDS). Nije stvar da ta vlada nije našla odgovor kako spriječiti krizu, već je ta vlada sa SDS-om i SDA etablirala nedopustivu praksu da pitanje ilegalnih migracija bude svedeno na bošnjačku odgovornost. Da smo u martu počeli deportaciju ilegalnih migranata, danas ne bismo imali situaciju kakvu imamo u Unsko-sanskom kantonu. Opet se sve svodi na odgovornost bošnjačke politike, što je nedopustivo. Gospodin Cikotić je bio dovoljno drzak da moje procjene nazove 'seksi i fensi' pristupom, a danas vidimo šta znači 'seksi i fensi' pristup koji on provodi. Stoga očekujem da se Vijeće ministara BiH vrati hitnom zapošljavanju 1.400 graničnih policajaca te da počne legalne deportacije kako bismo obeshrabrili dolazak budućih migranata", istakao je Radončić.

Zašto toliko ljudi umire?

Izostanak adekvatnog odgovora bh. vlasti lider SBB-a navodi i kada je riječ o funkcionisanju bh. zdravstvenih vlasti na stabilizaciji epidemiološke situacije.

"Mi imamo nešto što se zove zdravstvena konferencija koju čine ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević i dva entitetska ministra zdravstva koji se, koliko ja znam, nijednom nisu sastali. Onda ne čudi podatak da u BiH imamo više od 4.000 umrlih zbog COVID-a, što je duplo veći prosjek nego kod naših susjeda i drugih evropskih zemalja. Niko se ne bavi time zašto se toliko umire. Neodgovornost se vidi i u tome što su naši susjedi već započeli vakcinaciju, a još nije poznato kada će početi u BiH. Stoga Vijeće ministara BiH mora hitno reaktivirati rad koordinacionog tijela i početi se baviti strateškim rješavanjem pitanja koja su važna za život građana", rekao je Radončić.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Lider SBB-a osvrnuo se i na borbu protiv sistemske korupcije pozdravivši promjenu na čelu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

"S druge strane imamo jedan politički pristup apsolutne kritike onoga što radi Tužilaštvo BiH, i to dolazi iz jedne političke stranke, dok se na Sud BiH gleda kao na svetu kravu koja se ne smije komentarisati. Tužilaštvo BiH je, što je najteže, procesuiralo znatan broj pojedinaca na najvišim funkcijama u državi. Stoga tužilaštvima treba dati podršku da se bore protiv sistemske korupcije, naročito protiv onih koji su zloupotrebljavali budžetska sredstva i ljudske resurse u vlastite svrhe. Primjećuje se tendencija da u Sudu BiH, uz puno poštovanje presumpcije nevinosti, osjećamo neki blaži kriterij", smatra Radončić.

Stvaranje uslova za fer izbore

Kada je riječ o političkoj situaciji, njegovo mišljenje je da se sve opozicione strane u BiH moraju okrenuti saradnji na stvaranju uslova za fer izbore u kojima se neće kriminalizirati izborna volja građana. S tim u vezi osvrnuo se na izbore u Mostaru kazavši da su bili od velike važnosti za SBB.

"Izbori u Mostaru su pokazali situaciju na jedan slikovit način, ali za mene je najvažnije da su se održali. Najvažnije je da tamo, ko god bude gradonačelnik, imamo mirnu situaciju u kojoj će se raditi za dobrobit građana. Izbori su pokazali još jednu situaciju koja mene godinama iritira. Neko se obratio tim da u Mostar dolaze predstavnici Hrvatske, neko je doveo ljude iz Beograda, neko je išao na poznatu varijantu s predsjednikom Erdoganom. BiH se mora osloboditi svake vrste paternalizma, a građani zaista ne smiju participirati u tome da nam Beograd, Zagreb ili Istanbul budu tačke oko kojih se vrte naše nacionalne politike i politika BiH. Mislim da nam ne trebaju. Moramo sami rješavati svoje probleme, i u Mostaru i u cijeloj BiH", poručio je Radončić.