BiH
168

Radončić: Iza članova Predsjedništva BiH moraju stajati snažne stranke

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon što su u posljednji čas donijeli odluku da će kandidirati Fahrudina Radončića za člana Predsjedništva BiH, SBB je danas i zvanično predao kandidatske liste za oktobarske izbore Centralnoj izbornoj komisiji.

Na konstataciju da se u posljednji tren predomislio, Radončić je kazao zašto je to tako.

"Zahvaljujući tome što je bošnjačka pozicija u Predsjedništvu BiH dosta devalvirana nedostatkom ideja, došli smo u situaciju da su kandidature za to mjesto bile relativno skromne i ja sam kao odgovoran čovjek ipak procijenio da Bošnjaci imaju kadrove koji mogu voditi ovu zemlju proevrospskim putem, ekonomskim razvojem, zapošljavanjem i antikorupcijskom borbom i to je jedan od razloga što smo toliko razmišljali ko će biti naš kandidat", kazao je Radončić.

On je potvrdio da je SBB predao kanidatske liste za sve nivoe vlasti te izrazio nadu u fer i korektne izbore.

"Mislim da danas počinje novi dan za demokratiju u BiH pod jednim uvjetom, a to je da se ne dogodi brutalna krađa kao prije četiri godine. Što se tiče protukandidata, moja je procjena da je SBB i u stranačkom i u smislu kandidature za člana Predsjedništva apsolutni favorit. Također, mislim da je dobro da se Dragan Čović kandidirao i ukoliko bi iza članova Predsjedništva stajale snažne stranke, to bi Predsjedništvo bilo veoma autoritativno. Sada imate situaciju da je Željko Komšić nezavisni kandidat, da je Nebojša Radmanović jedan od funkcionera SNSD-a, da je Bakir Izetbegović jedan od funkcionera SDA, a ukoliko imate predsjednike stranaka u Predsjedništvu BiH, onda ono može da radi mnogo bolje nego ovo danas", zaključio je Radončić.

Sa Radončićem je inače danas kandidatske liste predao i predsjednik Glavnog odbora stranke Fehim Škaljić, kao i Damir Arnaut, potpredsjednik te stranke.