Sastanak u VSTV-u
114

Radončić i Tegeltija pozvali vještake da hitno započnu raditi obdukcije u FBiH

A. B.
U prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) održan je sastanak ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončiča i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije o funkcionisanju sigurnosnih i pravosudnih institucija za vrijeme trajanja vanredne situacije zbog koronavirusa u našoj državi.

Na sastanku je razgovarano o nekoliko važnih tema vezanih za funkcionisanje i saradnju sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH za vrijeme pandemije. S tim u vezi, Radončić i Tegeltija su pozvali sve vještake obducente u FBiH da hitno započnu rad na obdukcijama shodno tužilačkim naredbama, a uz to smatrajući dalju opstrukciju rada na obdukcijama nedopustivom.

"Sve sigurnosne i pravosudne institucije u BiH za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uslijed pandemije ostvaruju svoju ulogu predviđenu Ustavom i zakonima. Također, saradnja između njih je na zadovoljavajućem nivou te odgovara svim izazovima vanrednih okolnosti", navedeno je u saopćenju.

Zbog izbjegavanja štetnih posljedica po prava građana ustanovljeno je i to da je potrebno hitno normativno urediti pitanje rokova u sudskim postupcima na nivou BiH, Federacije BiH i Brčko distrikta, u skladu sa inicijativom VSTV-a.

"Ministar sigurnosti BiH podržao je inicijativu VSTV-a za donošenje propisa na svim nivoima za omogućavanje online suđenja u BiH. Današnji sastanak predstavlja jedan u nizu mnogih koji će sigurno u budućnosti unaprijediti saradnju između pravosudnih i sigurnosnih institucija u BiH", zaključeno je.