Nastavak suđenja
65

Radončić i Izetbegović SMS porukama dogovarali imenovanje ambasadorice u Sloveniji

Klix.ba
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću danas je nastavljeno suđenje za ometanje rada pravosuđa kada su pročitane poruke koje je optuženi Radončić slao članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, a koje se tiču imenovanja ambasadorice u Sloveniji.

Vještak Federalne uprave policije (FUP) Adnan Bešlić, koji je sačinio nalaz nakon vještačenja Radončićevog mobitela, pročitao je SMS poruke.

"Hvala za Sloveniju, vidjet ću da to bude ozbiljna, kompatibilna osoba za SDA i SBB koja ima iskustva u diplomatiji", prva je poruka koju je Bešlić pročitao sa Radončićevog mobitela, a koja je bila upućena na kontakt "IZ. novi Bakir" 8. januara prošle godine.

Samo četiri dana poslije na isti broj je upućena poruka sadržaja "hvala".

Tužiteljica Elvira Stanojlović potom je kazala kako je jasno da je optuženi Radončić trebao predložiti osobu koja će biti ambasador. Ona je u cjelosti potvrdila navode optužnice.

"Poruka sa sadržajem 'hvala' je upućena nakon što je član Predsjedništva BiH Izetbegović poslao Radončiću SMS sa sadržajem: 'Imenovali smo ambasadoricu u Sloveniji'", kazala je tužiteljica.

Jedan od advokata Radončićeve odbrane branilac Asim Crnalić rekao je kako se radi o nezakonitom dokazu.

"Viber i SMS poruke su pismena komunikacija među njenim sudionicima. Ovdje se radi o povredi prava na prepisku", istakao je Crnalić na što je Radončić dodao kako je jedini način da SBB predloži ambasadora bio da se to uradi pismenim putem, što se, prema njegovim riječima, nije desilo.

Optužnica Radončića tereti da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Na teret je Radončiću stavljeno i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Vijeće je prihvatilo dio dokaznog prijedloga Radončićeve Odbrane da se u svojstvu svjedoka sasluša član Predsjedništva BiH Dragan Čović na okolnosti tačke optužnice koja se odnosi na imenovanje ambasadorice u Sloveniji.

Pored toga, prihvaćen je prijedlog da kao svjedok Odbrane bude saslušan tužilac Dubravko Čampara, potom Eugen Šušak, Rusmir Mesihović, Azra Halilović, Faruk Vele i Kenan Kešmer, koji bi iskaze trebale dati na narednom ročištu.

Odbrana je najavila i da će Radončić svjedočiti u svoju korist.

Odbijen je prijedlog Odbrane za saslušanjem Bože Mihajlovića koji je u ovom predmetu bio postupajući tužilac, kao i direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Perice Stanića. Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović je rekla da će odluka o ostalim dokaznim prijedlozima Odbrane prvooptuženog biti donesena naknadno.

Nastavak suđenja je 13. decembra kada je planirano saslušanje prvih svjedoka odbrane.