Najave iz Turske
1

Radončić i Galić o migrantskoj krizi: Dodatni policajci već su upućeni na istočni dio bh. granice

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Povodom najave da je Republika Turska odlučila otvoriti granice i na taj način pustiti migrante ka zemljama EU ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić sastao se s direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem.
Tema razgovara bilo je stanje na državnoj granici s posebnim osvrtom na istočnu granicu kao i mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se što učinkovitije odgovorilo na pritisak ilegalnih migranata.

Iako su svi raspoloživi ljudski i materijalno-tehnički resursi preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice direktor Granične policije Zoran Galić kazao je da će se dodatno vršiti preraspoređivanje policijskih službenika Granične policije BiH po svim linijama rada u cilju zaštite državne granice i da je dodatni broj policijskih službenika već upućen na istočni dio granice, uključujući i mobilne jedinice GPBiH.

Uz navedeno razgovarali su i o neophodnosti povećanja podrške drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa. Trenutno GPBiH pomoć u nadzoru državne granice pružaju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, SIPA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je kako će GPBiH i nadležne bh. institucije u svom radu imati punu podršku Ministarstva sigurnosti BiH te naglasio unapređenje koordinacije i uključivanje svih nivoa vlasti za učinkovitije upravljanje migrantskom situacijom u BiH.

Radončić je ranije u razgovoru za Klix.ba kazao kako očekuje da Republika Turska poštuje dogovor sa zemljama Evropske unije.

"Već sam ranije rekao da bi puštanje više od tri miliona izbjeglica prema EU bio uvod u humanitarnu karastrofu neviđenih razmjera i da bi u tom slučaju zajednički odgovor svih članica EU i regiona u cjelini bio neminovan i jedina opcija", rekao je Radončić.

Dodao je da ipak trebamo sačekati i najprije utvrditi radi li se o sukcesivnom puštanju manjeg dijela izbjeglica, njih nekoliko hiljada, čiji se status dovodi u vezu s aktuelnom vojnom situacijom ili o nečemu mnogo većem.