Ništa nije nemoguće
31

Radončić: Ako SDA bude dio vlasti, SBB će biti opozicija

Piše: A. Z.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je nakon sastanka s liderima SDP-a, Naše stranke i DF-a kako je HDZ i SNSD nemoguće zaobići kada je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou.

Radončić je nakon sastanka kazao da je ovo prvi put da Bh. blok poziva SBB na razgovor o eventualnom partnerstvu na državnom nivou.

"Mi smo u 2-3 kantona i u Zastupničkom domu FBiH pokazali da ovaj blok s nama može funkcionisati, a o narednim koracima trebaju oni odlučiti i izaći s konkretnim ponudama", rekao je Radončić.

Na pitanje o poziciji SBB-a ukoliko bi se SDA našla u koaliciji na bilo kom nivou, Radončić je odgovorio da bi SBB u tom slučaju bio opozicija.

"Mislim da u takvom raspletu situacije koji je legitiman i legalan, SBB treba biti ono što smo i rekli, lider opozicije. Mi zaista nemamo ništa protiv tog rješenja", rekao je Radončić.

Na novinarsko pitanje da li je SBB spreman pregovarati sa SDA ako dobije poziv Bakira Izetbegovića, Radončić je kazao da ti pregovori nisu nemogući.

"Može se pregovarati, ali mislim da to u ovom trenutku nije opcija SBB-a. Ima dovoljno drugih opcija da SDA to radi s drugima", naveo je Radončić.

Istakao je i da se HDZ BiH ni matematički ni politički ne može izbjeći, ali je ustvrdio da Dragan Čović nikoga ne smije ucjenjivati izmjenama Izbornog zakona.

"Izborni zakon se mora mijenjati, ni SBB ne bi više učestvovao na izborima s ovakvim zakonom, ali u politici ne smije biti ucjenjivanja. Državni nivo je nemoguć bez HDZ-a i SNSD-a, ako imate drugu matematiku dajte nam je. SNSD je apsolutni pobjednik i ne može se zaobići na državnom nivou. Imamo obavezu da poštujemo legitimnu volju naroda i bez SNSD-a i HDZ-a nemoguće je napraviti državnu vladu", zaključio je Radončić.