{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radomir Vuković se izjasnio da nije kriv

F
1.10.2008. u 12:50
0
1
Radomir Vuković se izjasnio da nije kriv
0
Radomir Vuković se izjasnio da nije kriv
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Radomir Vuković, optuženi Radomir Vuković se izjasnio da nije kriv, saopćeno je iz Suda BiH.
Optužnica tereti Radomira Vukovića za krivično djelo genocid. U optužnici se navodi da je optuženi Radomir Vuković, u svojstvu specijalca - policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a Republike Srpske (MUP RS), u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, sa namjerom da djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao prisilno preseljenje oko 40 hiljada civila zaštićene UN zone Srebrenica, te pogubljenje više od sedam hiljada Bošnjaka.

U optužnici se također navodi da je optuženi Vuković, dana 12. jula 1995. godine, učestvovao u pretresu bošnjačkih sela u okolini Potočara sa ciljem njihovog istjerivanja i protjerivanja na područja pod kontrolom Armije RBiH.

Nadalje u optužnici, između ostalog, stoji da je optuženi Vuković, dana 13. jula 1995. godine, učestvovao u zarobljavanju više hiljada muškaraca, Bošnjaka, koji su pokušavali pobjeći iz zaštićene UN zone. Istog dana optuženi Vuković je navodno učestvovao u provođenju kolone od oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica znajući da će biti pogubljeni. Nakon zatvaranja zarobljenih Bošnjaka u skladište, pripadnici Drugog odreda su iz automatskog naoružanja i bacanjem bombi ubijali zarobljene Bošnjake.

Optuženi Vuković je navodno učestvovao u likvidaciji zatvorenih Bošnjaka na način da je na njih bacao bombe, stoji u optužnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: