|

Radomir Šušnjar osuđen na 20 godina zatvora zbog "žive lomače" u Višegradu

Radomir Šušnjar osuđen na 20 godina zatvora zbog "žive lomače" u Višegradu
866
D. Be.
30.10.2019. u 11:50
237
komentara
866

dijeljenja
Radomir Šušnjar osuđen na 20 godina zatvora zbog "žive lomače" u Višegradu Radomir Šušnjar (Foto: Tužilaštvo BiH)
Radomir Šušnjar je proglašen krivim pred Sudom BiH za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Višegradu 1992. godine.
Šušnjar je prvostepenom presudom osuđen jer je sredinom juna 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik, koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici.

U optužnici je navedeno da su 57 civila natjerali da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši zatvoreno stanovništvo. Među spaljenim su bila i djeca - jednogodišnji Ensar i petogodišnja Elma.

Ovaj događaj, poznat kao "živa lomača" u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu MKSJ u Hagu, s kojima je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju.

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u oktobru 2017. godine, a u junu naredne godine je bh. pravosudnim organima izručen iz Francuske.

Ranije je iz Tužilaštva navedeno da se Šušnjar dugo nalazio u Francuskoj, gdje je lociran tokom istrage Tužilaštva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje BiH.

Suđenje je počelo u augustu 2018. godine.
Prijavi grešku


Komentari (237)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...