{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radoman Fundup optužen za zločine protiv čovječnosti

F
25.12.2014. u 11:40
0
2
Radoman Fundup optužen za zločine protiv čovječnosti
0
Radoman Fundup optužen za zločine protiv čovječnosti
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radomana Fundupa, zvanog Rašo, rođen 29.07.1964. godine u mjestu Velenići, općina Foča, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, a koji se nalazi u pritvoru.
Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca aprila do juna 1992. godine, u kojem periodu se odvijao širok i sistematičan napad VRS, policijskih i paravojnih snaga usmjeren protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, kao pripadnik 1. Fočanske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, izvršio psihičko zlostavljanje i ubistvo više osoba.

Prema navodima optužnice, optuženi je zajedno sa još jednom osobom, naoružan automatskim naoružanjem došao do kuće u naselju zvanom „Gornje polje“ u Foči, potom iz kuće izveo tri osobe bošnjačke nacionalnosti, od čega dvoje maloljetne djece uzrasta 14 i 12 godina, u namjeri da njima i njihovim porodicama nanese veliku patnju, odveo do mjesta zvanog „Spila“ prema rijeci Drini, gdje su ih postrojili i potom repetirali puške prema njima, na taj način stvarajući kod ovih žrtava dojam da će ih strijeljati, a što je imalo za posljedicu nanošenje snažne psihičke patnje kod oštećenih.

Nadalje, optuženi se tereti da je u mjesecu junu 1992. godine, zajedno sa još dvije osobe, u naselju zvanom „Čohodor mahala“ u Foči, pucajući iz automatskog oružja u namjeri da ubije osam žrtava bošnjačke nacionalnosti ubio je ukupno sedam, dvije žrtve od njih su bila djeca, pet žrtava su bile žene i jednu ženu teško ranio.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h) i a), sve u vezi sa članom 180 st. 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: