BiH
0

Radoman Fundup optužen za zločine protiv čovječnosti

FENA
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radomana Fundupa, zvanog Rašo, rođen 29.07.1964. godine u mjestu Velenići, općina Foča, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, a koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je u vremenskom periodu od mjeseca aprila do juna 1992. godine, u kojem periodu se odvijao širok i sistematičan napad VRS, policijskih i paravojnih snaga usmjeren protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča, kao pripadnik 1. Fočanske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, izvršio psihičko zlostavljanje i ubistvo više osoba.

Prema navodima optužnice, optuženi je zajedno sa još jednom osobom, naoružan automatskim naoružanjem došao do kuće u naselju zvanom „Gornje polje“ u Foči, potom iz kuće izveo tri osobe bošnjačke nacionalnosti, od čega dvoje maloljetne djece uzrasta 14 i 12 godina, u namjeri da njima i njihovim porodicama nanese veliku patnju, odveo do mjesta zvanog „Spila“ prema rijeci Drini, gdje su ih postrojili i potom repetirali puške prema njima, na taj način stvarajući kod ovih žrtava dojam da će ih strijeljati, a što je imalo za posljedicu nanošenje snažne psihičke patnje kod oštećenih.

Nadalje, optuženi se tereti da je u mjesecu junu 1992. godine, zajedno sa još dvije osobe, u naselju zvanom „Čohodor mahala“ u Foči, pucajući iz automatskog oružja u namjeri da ubije osam žrtava bošnjačke nacionalnosti ubio je ukupno sedam, dvije žrtve od njih su bila djeca, pet žrtava su bile žene i jednu ženu teško ranio.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačke h) i a), sve u vezi sa članom 180 st. 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.