BiH
0

"Radom za boljitak" podržava Udruženje poljoprivrednika

FENA
U povodu najavljenog sutrašnjeg protesta Udruženja poljoprivrednika, nezaposlenih, penzionera, Udruženja građana za povrat stare devizne štednje te Udruženja autoprijevoznika i drugih, Jerko Ivanković Lijanović, zastupnik u Skupštini BiH, Alma Čardžić, zastupnica u Federaciji BiH i Srđan Kenić, povjerenik Udruženja poljoprivrednika za Istočno Sarajevo i član stranke Radom za boljitak, podržali zahtjeve toga udruženja.

''Podržavamo najavljeni prosvjed udruženja građana jer je krajnje vrijeme da se nešto poduzme. Sporazum CEFTA za BiH stupio je na snagu 22. studenog. Ovim sporazumom kreiraju se uvjeti trgovine u cijeloj regiji. Da su ti uvjeti za BiH katastrofalni najbolje znaju naši poljoprivrednici.

Tražit ću da se na sljedećoj sjednici Parlamenta na dnevni red uvrsti i rasprava o carinskoj tarifi, i poručujem kako nećemo odustati jer, ako želimo spasiti poljoprivrednu proizvodnju, carinske tarife moraju se izmijeniti da bi naš proizvođači imali iste uvjete kao i naši susjedi'', kazao je Jerko Ivanković Lijanović, zastupnik u Skupštini BiH.

''Na razini Federacije usvojena je Strategija razvoja poljoprivrede FBiH po kojoj za ovu granu treba osigurati u federalnom proračunu najmanje šest posto sredstava ili 100 milijuna maraka, a sad je planirano svega 3 posto, što držim neopustivim. Uložit ćemo amandmane i tražiti dodatnih 3 posto proračuna.

Također pozvat ću i sve bošnjačke zastupnike da mi se pridruže u ovom zahtjevu jer bošnjački narod kao većinski je posebno ugrožen ovakvom nepravednom raspodjelom, budući da se najviše bošnjaka bavi poljoprivredom'', kazala je Alma Čardžić, federalna zastupnica.

''Ilustracije radi, Republika Hrvatska za iduću godinu izdvojit će oko milijardu i pol maraka za poljoprivredu. I sad bi naši poljoprivrednici s 3 posto proračuna ili 50 milijuna maraka trebali biti konkurentni poljoprivrednicima u RH, s obzirom na to da smo i s njima potpisali CEFTU. Ovo je samo primjer, a slično je i s ostalim zemljama u okruženju. Mislim da je to nemoguće i žestoko ću se boriti protiv toga'', dodala je Čardžićeva.