BiH
0

Radojičić: U RS-u se neće ništa promijeniti ako Kosovo dobije nezavisnost

FENA
S Republikom Srpskom u formalnopravnom smislu neće biti ništa ukoliko Kosovo dobije nezavisnost, ocijenio je danas predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.

Istaknuo je da BiH ima Ustav, odnosno i RS, ali da se ne može reći da građani neće gledati nezavisnost Kosova i na svoj način reagirati.

"U formalnom ustavnopravnom smislu u tom slučaju se nije ili neće promijeniti ništa, jer je BiH druga zemlja, odnosno RS je u drugoj zemlji", kazao je predsjednik entitetskog parlamenta.

Radojičić je u izjavi Agenciji FENA kazao da je više puta upozoreno da nije dobro pravljenje bilo kakvog međunarodnog presedana na pitanju Kosova i to ne samo po pitanje BiH već regije i čitave Evrope. Izrazio je nadu da će se čitava situacija riješiti, normalno, mirno, bez nametanja radikalnih rješenja.

On je napomenuo i da mu nisu poznati detalji u dokumentu koji je specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) za pregovore o Kosovu Marti Ahtisari trebalo danas da zvanično preda Beogradu i Prištini, a predstavlja njegov prijedlog rješenja za budući status Kosova o kojem je prije nekoliko dana upoznao i predstavnike Kontakt-grupe.

Ponovio je da bi bilo najbolje da postoji optiminalno rješenje koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, mada to "u ovom momentu djeluje u domenu teorije".