BiH
0

Radojičić: Schwarz-Schilling se svrstao na bošnjačku stranu

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić optužio je u utorak visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Christiana Schwarza-Schillinga da se nametanjem Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari stavio na stranu bošnjačkih partija, te da je "izgubio povjerenje u RS-u".

"Znamo da se radilo o uticaju određenih krugova i žao nam je što je visoki predstavnik, koji je u svom mandatu vrlo racionalno postupao, na kraju mandata pokušao da se dodvori svima onima kojima svih ovih godinu i po dana nije bio prihvatljiv", rekao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On tvrdi da se Christian Schwarz-Schilling "njima nije uspio dodvoriti, jer su njhovi apetiti nezajažljivi, a izgubio je svako povjerenje u RS-u".

"Potvrđuje se da su najopasniji visoki predstavnici na odlasku i po dolasku, jer i prethodna dovojica su nekoliko dana prije odlaska nametnula niz odluka", kazao je Radojičić i ocijenio "lošim" to što je uradio Christian Schwarz-Schilling.

"Još je lošije što je proglasio jedan zakon koji nije prihvaćen u Parlamentranoj skupštini BiH i loše je što se stavio na stranu bošnjačkih političkih partija, jer su one predložile ovaj zakon", tvrdi predsjednik entitetskog parlamenta.

Dosadašnju nametnutu odluku o statusu Fondacije Potočari, kako je rekao, Christian Schwarz-Schilling je zamijenio novom nametnutnom odlukom, tj. Zakonom o Memorijalnom centru i išao i koirak dalje, s obzirom na to da je prenio nadležnost na nivo dražve BiH u upravljanju, finansiranju i osiguranju toga centra.

Nakon što je u ponedjeljak uvečer Vlada RS-a utvrdila određene zaključke u vezi s ovom odlukom visokog predstavnika, Radojičić očekuje i da će danas Narodna skupština raspravljati o ovom pitanju i stanju u općini Srebrenica.

Na pitanje šta vlasti RS-a mogu sada uraditi nakon odluke visokog perdstavnika, predsjednik Narodne skupštine je kazao da smo vidjeli desetke nametnutih odluka i da se postavlja pitanje šta će biti jednog dana kada visoki predstavnik ode iz BiH.

"Kako održavati nekakvu situaciju koja je nametnuta, koja nije prihvaćena u parlamentu, ili voljom građana, ili na neki drugi način. Da li će visoki predstavnik ostati ovdje stotinu godina da provodi neke od svojih zakona koje je nametnuo, a koji nisu sami održivi u praksi u BiH", upitao se Igor Radojičić.