BiH
0

Radojičić: RS protiv formiranja instituta BiH za javnu upravu

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izjavio je danas da RS smatra da nije potrebno formirati institut za javnu upravu BiH i da bi to bio još jedan zahtjev za neustavno i nepotrebno prenošenje nadležnosti sa entiteta na bh. institucije.

Radojičić je dodao da se "uporno zaboravlja" da je RS u reformi javne uprave otišla daleko ispred Federacije BiH i u toj reformi, naveo je, nema namjeru da stoji ili se vraća unazad, ali ima interes da dalje podrži reformu javne uprave.

On je, na promociji časopisa „Moderna uprava“, istaknuo da modernizacija uprave, njena racionalizacija i profesionalizacija moraju ostati cilj promjena u svim ministarstvima, te upravnim organizacijama tog entiteta.

U ovoj godini očekuju se, naveo je, novi zakoni koji će se odnositi na Vladu, ministarstva, upravu i državne službenike, a sve s ciljem boljeg i efikasnijeg rada.

O reformi državne uprave danas je bilo riječi na promociji časopisa „Moderna uprava“, specijalniziranom listu za upravno-pravnu teoriju i praksu, koji je pripremila Agencija za državnu upravu RS-a.

Direktor Agencije za državnu upravu RS-a Dragomir Kutlija kazao je da je časopis „Moderna uprava“ namjenjen prvenstveno državnim službenicima, široj naučno-stručnoj čitalačkoj populaciji, studentima pravnih nauka i ostalih društvenih nauka, kao i svima onim koji se iz bilo kojih razloga interesuju o različitim aspektima i pitanjima dobro organizovane i transparentne javne uprave.

Naglasio je da izdavanjem časopisa Agencija za državnu upravu RS-a nastoji da jasnije, preciznije i stručnije pruži neophodna podršku reformi javne uprave RS-u i BiH.

Cilj časopisa je identifikacija potreba za razvojem sposobnosti i motivacije kod državnih službenika da unutar sopstvenih sfera odgovornosti kreiraju i implementiraju odgovarajuće politike, prakse, strukture i procese vezane za ljudske resurse, koji omogućavaju neophodan razvoj javne uprave, koja će biti u funkciji građana i privrede.