BiH
0

Radojičić: Radmanović morao pokrenuti pitanje veta

FENA
Generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić smatra da ni Narodna skupština RS-a ni predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ne ulaze u osporavanje pitanja ratnih zločina.

Ali, Radojičić navodi da postoje razlozi zbog kojih je Radmanović morao staviti veto na odluku upućivanju zahtjeva Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, donesenu na sjednici Predsjedništva 11. aprila.

Radojičić je kazao da je pitanje da li je Predsjedništvo BiH subjekt u izvršenju presude i na koji način, kao i da je pitanje da li se spomenutim potezom u Predsjedništvu žele na određeni način pogoršavati odnosi sa susjedima i da se ovim dovodi u pitanje realizacija Sporazuma o specijalnim vezama RS-a i Srbije, ali ne ulazeći u osporavanje potrebe pronalaženja i suđenja osoba optuženih za ratne zločine.

Radojičić smatra da je Radmanović "uradio ono što je morao uraditi iz više razloga", a jedan od njih je i to što je Predsjedništvo BiH na samom početku mandata i što je neprihvatljiva praksa preglasavanja koja bi mogla postati princip.

"Očito je da se radi o suprotstavljenim političkim stavovima o krupnim pitanjima u BiH, između dva člana Predsjedništava BiH s jedne strane i jednog člana Predsjedništava BiH koji je u manjini", kazao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetio je i da je Narodna skupština stav o presudi Suda u Haagu zauzela donošenjem deklaracije koju je predložio entitetski predsjednik Milan Jelić, u kojem se kaže da Skupština RS-a i pored svog protivljenja proceduri podnošenja tužbe, mora prihvatiti presudu takvu kakva jeste.