BiH
0

Radojičić pozvao Parlament Brisela da ratificira sporazum BiH s EU

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić pozvao je danas Parlament Brisela da ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Po belgijskom zakonodavstvu, ovaj sporazum moraju ratifikovati svi parlamenti u Belgiji, uključujući Regionalni parlament grada Brisela.

Radojičić je, u sklopu posjete Briselu, razgovarao s Erikom Tomasom, predsjednikom Regionalnog parlamenta glavnog grada Brisela i Josom Sabertom, bivšim predsjednikom Skupštine evropskih regija, te ih informirao o ustavnom položaju i razvoju RS-a i BiH, političkim prilikama i ekonomskim projektima, saopćeno je iz NSRS-a.

Briselski zvaničnici predstavili su razvoj i izazove transformacije u Kraljevini Belgiji, gdje se već nekoliko decenija dešava proces decentralizacije i jačanja regija.

Razgovarano je o mogućnostima daljnjih kontakata i saradnje RS-a i Brisela, u čemu će značajnu ulogu moći igrati novo predstavništvo RS-a u Briselu, koje se danas i zvanično otvara.

Radi intenziviranja daljnje saradnje, Radojičić je pozvao rukovodstvo briselskog parlamenta da posjeti Banju Luku i "uvjeri se u mogućnosti raznovrsne razmjene iskustava i novih projekata".

U Evropskom parlamentu delegacija Narodne skupštine RS-a razgovarala je s Kristijanom Vigenjinom, potpredsjednikom socijalističke parlamentarne grupe i članom Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.