BiH
0

Radojičić pozvao građane da se suzdrže od nemira zbog presude Oriću

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić pozvao je danas građane, posebne iz srebreničke regije, da se suzdrže kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira u narednim danima kada se očekuju komemoracije stradalim Bošnjacima, a zatim i Srbima u toj regiji.

Radojičić je danas novinarima u Banjoj Luci rekao da oslobađajuća odluka Haškog tribunala u slučaju Nasera Orića "može izazvati određene kosekvence" na terenu s obzirom da se 11. jula u Potočarima kod Srebrenice održava komemoracija stradalim Bošnjacim, a zatim i obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Kravici kod Bratunca.

"Ono što možemo kao rukovodstvo RS-a je da pozovemo građane da, ipak, u ovoj situaciji održe mir, jer narušavanje javnog reda i mira, ne bi koristilo nikome“, rekao je on.

Naveo je da je "reakcija na terenu, ljudi koji su pogođeni neposredno ratnim zločinama, razumljiva i nesumnjivo negativna zbog presude Oriću“.

Predsjednik Skupštine RS-a je ponovio da je odluka Haškog tribunala "za svaku osudu, da ona teško narušava i onako klimav rejting i kredibilitet tog suda, bar što se tiče RS-a, mada su slične reakcije i u Srbiji".

Ponovio je i da je oslobađajuća presuda Oriću „skandalozna i da je to ocjena zvaničnika i nevladinih organizacija u RS-u i u Srbiji, te da nema nikakve mogućnosti da se nađe bilo kakvo opravdanje ili razumijevanje za takvu odluku Haškog tribunala“.

On je dodao da je "čak i Haški tribunal konstatirao da su počinjeni ratni zločini na tom području, ali da za njih niko nije odgovoran što je kontradikacija sama po sebi".

Radojičić je ustvrdio da je bilo dovoljno dokaza i svjedoka u slučaju protiv Orića.

"Odluka Haškog tribunala je više jedan izraz političke volje ili stava koji nekome odgovara u ovom momentu, nego što ima veze sa sudom ili pravdom. Uvjerili smo se mnogo puta do sada ko je i kakav je Haški trbunal, te stoga nemam namjeru da obrazlažem njegove odluke, a posebno da ih opravdavam“, zaključio je Radojičić.