{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radojičić poziva Klub Bošnjaka da ne obustavlja rad

F
13.7.2009. u 18:37
0
13
Radojičić poziva Klub Bošnjaka da ne obustavlja rad
0
Radojičić poziva Klub Bošnjaka da ne obustavlja rad
Foto: Arhiv
Predsjednik Narodne skupštine RS-a pozvao je bošnjačke delegate u Vijeću naroda RS-a da nastave s izvršavanjem svojih Ustavom propisanih obaveza i ne posežu za, kako je saopćeno, 'ugrožavanjem Ustavnog uređenja i funkcionisanja RS-a'.
Radojičić smatra da najava Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a da bi Klub, „zbog očitih političkih razloga, mogao 'prestati sa radom' i time blokirati zakonodavnu aktivnost u RS-u, potpuno Ustavno neutemeljena, neprihvatljiva i jedino može biti zlonamjerna“.

„Eventualni nerad Vijeća naroda RS-a predstavljao bi pokušaj blokade RS-a, njene zakonodavne, ali i izvršne vlasti“, navodi se u saopćenju iz Radojičićevog kabineta.

Dodaje se da Vijeće naroda ima Ustavom propisano ne samo pravo, već, prije svega, obavezu da, kao zakonodavni organ u RS-u, razmatra akte usvojene u Narodnoj skupštini RS-a i da ocjenjuje eventualnu povredu vitalnog nacionalnog interesa.

„Prekid rada zakonodavnog organa, kao ni izvršnog, ne postoji ni u teoriji tj. Ustavu ili zakonima, ni u praksi, a ako neko ima neslaganja političke prirode i ne želi dalje da radi u zakonodavnom organu, može da podnese ostavku na svoju dužnost, ali ne može da blokira rad institucije“, navodi se u Radojičićevom saopćenju.

Navodi se i da bi pokušaj onemogućavanja rada Vijeća značio zaustavljanje akata koji budu usvojeni u Narodnoj skupštini, a, konkretno i trenutno, blokadu rebalansa Budžeta RS-a Srpske za 2009. godinu, Odluke o sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom i drugih zakona, „što ne može biti u interesu nijednog građanina RS-a, već može samo biti udar na RS u cjelini“.

Radojiić dodaje i da „neslaganje bilo koga sa pojedinim odlukama ustavnih sudova ne znači pravo na neustavno ili nezakonito ponašanje, kakav bi pokušaj obustave rada Vijeća zasigurno bio“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: