RS
0

Radojičić poziva Klub Bošnjaka da ne obustavlja rad

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjednik Narodne skupštine RS-a pozvao je bošnjačke delegate u Vijeću naroda RS-a da nastave s izvršavanjem svojih Ustavom propisanih obaveza i ne posežu za, kako je saopćeno, 'ugrožavanjem Ustavnog uređenja i funkcionisanja RS-a'.

Radojičić smatra da najava Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a da bi Klub, „zbog očitih političkih razloga, mogao 'prestati sa radom' i time blokirati zakonodavnu aktivnost u RS-u, potpuno Ustavno neutemeljena, neprihvatljiva i jedino može biti zlonamjerna“.

„Eventualni nerad Vijeća naroda RS-a predstavljao bi pokušaj blokade RS-a, njene zakonodavne, ali i izvršne vlasti“, navodi se u saopćenju iz Radojičićevog kabineta.

Dodaje se da Vijeće naroda ima Ustavom propisano ne samo pravo, već, prije svega, obavezu da, kao zakonodavni organ u RS-u, razmatra akte usvojene u Narodnoj skupštini RS-a i da ocjenjuje eventualnu povredu vitalnog nacionalnog interesa.

„Prekid rada zakonodavnog organa, kao ni izvršnog, ne postoji ni u teoriji tj. Ustavu ili zakonima, ni u praksi, a ako neko ima neslaganja političke prirode i ne želi dalje da radi u zakonodavnom organu, može da podnese ostavku na svoju dužnost, ali ne može da blokira rad institucije“, navodi se u Radojičićevom saopćenju.

Navodi se i da bi pokušaj onemogućavanja rada Vijeća značio zaustavljanje akata koji budu usvojeni u Narodnoj skupštini, a, konkretno i trenutno, blokadu rebalansa Budžeta RS-a Srpske za 2009. godinu, Odluke o sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom i drugih zakona, „što ne može biti u interesu nijednog građanina RS-a, već može samo biti udar na RS u cjelini“.

Radojiić dodaje i da „neslaganje bilo koga sa pojedinim odlukama ustavnih sudova ne znači pravo na neustavno ili nezakonito ponašanje, kakav bi pokušaj obustave rada Vijeća zasigurno bio“.