BiH
0

Radojičić pozdravio održavanje prvih susreta mladih parlamentaraca u Banjoj Luci

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je taj parlament domaćin Prvim susretima mladih parlamentaraca u BiH, jer se radi o mladim ljudima koji će za pet ili 10 godina voditi našu zemlju, a dolaze iz raznih političkih partija i krajeva BiH.

U BiH je nešto manje od 50 mladih predstavnika u parlamentima na svim nivoima, što nije naročito veliki broj, ocijenio je Radojičić u izjavi za Fenu, navodeći da je u Skupštini RS-a devet mladih parlamentaraca, što je, smatra, značajan broj, posebno što se radi o poslanicima koji su se u dosadašnjem trajanju mandata značajno dokazali.

Dvojica od devet mladih poslanika u Narodnoj skupštini RS-a su, dodao je, i predsjednici skupštinskih odbora, što znači i da je došla na scenu jedna nova mlada generacija političara.

Radojičić se i obratio mladim parlamentarcima koji, tokom dvodnevnih susreta u organizaciji Omladinske informativne agencije (OIA BiH) i Odbora za pitanja mladih Skupštine RS-a, treba da razmatraju teme; uloga mladih parlamentaraca - uključenost u razvoj politika prema mladima, načine djelovanja i lobiranja za pitanja mladih, prepreke za rad i analizu potreba mladih parlamentaraca te saradnju i međusobnu podršku mladih parlamentaraca.

Radojičić je ukazao i na činjenicu da je ovo prva generacija mladih u politici koja se nije bavila politikom u prethodnom i produkt su novog vremena, te višepartijskog sistema, ali, nažalost, i ratnog vremena.

Ipak, bitnije je, naglasio je, kako će se oni u budućnosti ponašati, jer se radi o generacijama koje bi vrhunac svog političkog djelovanja trebalo da imaju u evropskom periodu, zbog čega je i bitno koju će viziju i pravac sada zauzeti, jer će od toga zavisiti i kuda će ići naša zemlja.

"Vrlo je bitno kakva će biti njihova orijentacija i međusobni odnosi, čime se uspostavljaju i uvjeti za lakše rješavanje problema", zaključio je predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Inače, cilj Prvih susreta mladih parlamentaraca je omogućiti razmjenu iskustava mladih u radu unutar zakonodavne vlasti, posebno u oblasti razvoja omladinskih politika.

Jelena Šišić, predstavnica OIA BiH, kazala je za Fenu da je važno da se mladi okupe na jednom mjestu, razmijene iskustva i mišljenje o tome kako mogu da utječu na kreiranje politika za mlade ljude na nivou BiH, posebno ako imaju ambicije za dalji politički angažman.

Ovo je i primjer konkretne saradnje vladinog i nevladinog sektora u BiH, kazala je Šišić, dodajući da su mladi parlamentraci izrazili veliko intereosvanje za ove susrete.