{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radojičić pozdravio održavanje prvih susreta mladih parlamentaraca u Banjoj Luci

F
9.2.2008. u 18:29
0
0
Radojičić pozdravio održavanje prvih susreta mladih parlamentaraca u Banjoj Luci
0
Radojičić pozdravio održavanje prvih susreta mladih parlamentaraca u Banjoj Luci
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je taj parlament domaćin Prvim susretima mladih parlamentaraca u BiH, jer se radi o mladim ljudima koji će za pet ili 10 godina voditi našu zemlju, a dolaze iz raznih političkih partija i krajeva BiH.
U BiH je nešto manje od 50 mladih predstavnika u parlamentima na svim nivoima, što nije naročito veliki broj, ocijenio je Radojičić u izjavi za Fenu, navodeći da je u Skupštini RS-a devet mladih parlamentaraca, što je, smatra, značajan broj, posebno što se radi o poslanicima koji su se u dosadašnjem trajanju mandata značajno dokazali.

Dvojica od devet mladih poslanika u Narodnoj skupštini RS-a su, dodao je, i predsjednici skupštinskih odbora, što znači i da je došla na scenu jedna nova mlada generacija političara.

Radojičić se i obratio mladim parlamentarcima koji, tokom dvodnevnih susreta u organizaciji Omladinske informativne agencije (OIA BiH) i Odbora za pitanja mladih Skupštine RS-a, treba da razmatraju teme; uloga mladih parlamentaraca - uključenost u razvoj politika prema mladima, načine djelovanja i lobiranja za pitanja mladih, prepreke za rad i analizu potreba mladih parlamentaraca te saradnju i međusobnu podršku mladih parlamentaraca.

Radojičić je ukazao i na činjenicu da je ovo prva generacija mladih u politici koja se nije bavila politikom u prethodnom i produkt su novog vremena, te višepartijskog sistema, ali, nažalost, i ratnog vremena.

Ipak, bitnije je, naglasio je, kako će se oni u budućnosti ponašati, jer se radi o generacijama koje bi vrhunac svog političkog djelovanja trebalo da imaju u evropskom periodu, zbog čega je i bitno koju će viziju i pravac sada zauzeti, jer će od toga zavisiti i kuda će ići naša zemlja.

"Vrlo je bitno kakva će biti njihova orijentacija i međusobni odnosi, čime se uspostavljaju i uvjeti za lakše rješavanje problema", zaključio je predsjednik Narodne skupštine RS-a.

Inače, cilj Prvih susreta mladih parlamentaraca je omogućiti razmjenu iskustava mladih u radu unutar zakonodavne vlasti, posebno u oblasti razvoja omladinskih politika.

Jelena Šišić, predstavnica OIA BiH, kazala je za Fenu da je važno da se mladi okupe na jednom mjestu, razmijene iskustva i mišljenje o tome kako mogu da utječu na kreiranje politika za mlade ljude na nivou BiH, posebno ako imaju ambicije za dalji politički angažman.

Ovo je i primjer konkretne saradnje vladinog i nevladinog sektora u BiH, kazala je Šišić, dodajući da su mladi parlamentraci izrazili veliko intereosvanje za ove susrete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: