BiH
0

Radojičić: Nezavisnost Kosova otvorit će neslaganje Sarajeva i Banje Luke

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da će očekivano proglašenje nezavisnosti Kosova izazvati nezadovoljstvo stanovništva RS-a i potencijalno otvoriti raspravu između Sarajeva i Banje Luke o mogućnosti priznavanja, jer Banja Luka ne može da prihvati da BiH prizna nezavisnost nove države.

Upozorio je da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavljalo opasan međunarodni presedan. Učestvujući u raspravi u Ljubljani na međunarodnoj konferenciji ''Zapadni Balkan 2008.'' Radojičić je kazao da bi takav jednostrani akt bio upitan s aspekta poštovanja međunarodnog prava, a otvorio bi niz pitanja među kojima i problem ostanka i održanja srpske manjine na Kosovu.

Radojičić smatra da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova radikalizovalo unutrašnje odnose u Srbiji i produbilo političku krizu, dovelo do poteškoća unutar nekih zemalja Balkana, te do pogoršanja međusobnih odnosa zemalja regiona koje bi različito postupale kod priznavanja nezavisnosti Kosova.

Većina učesnika konferencije iz zemalja zapadne Evrope i regiona smatra skoro proglašenje nezavisnosti Kosova neminovnim i da će većina zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana tu nezavisnost priznati.

Mnogi učesnici izrazili su zabrinutost nad nizom nepredvidivih posljedica po region i Evropu.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a nastavlja danas učešće na međunarodnoj konferenciji o zapadnom Balkanu u 2008. godini, a predviđeni su i odvojeni bilateralni susreti s visokim zvaničnicima u parlamentu Slovenije i Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije koja predsjedava Evropskoj uniji u prvoj polovini 2008. godini, saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.