BiH
0

Radojičić: Neprihvatanje reforme policije onemogućit će potpisivanje sporazuma sa EU

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić upozorio je na opasnost da neprihvatanje predloženog modela policije u BiH onemogući potpis Sporazma o stabilizaciji i pridruživanju i dovede BiH u novu političku krizu.

Radojičić je razgovarao danas u odvojenim susretima u Ljubljani sa Sašom Pečeom potredsjednikom Parlamenta Slovenije, Bogdanom Benkom, direktorom Direkcije za evropske integracije i bilateralne odnose Ministarstva inostranih poslova Slovenije i Miranom Potrčem, šefom poslaničke grupe socijaldemokrata u Parlamentu Slovenije.

U Ministarstvu inostranih poslova Slovenije istaknuti su prioriteti slovenačkog predsjedavanja Evropskom unijom u prvih šest mjeseci ove godine. Među prioritetima je i ubrzanje procesa pridruživanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, saopćeno je iz Kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

Slovenija bi željela da u toku svog predsjedavanja bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije sa BiH. Preduvjet za to je napredak u reformi policije, kaže se u saopćenju.

Radojičić je izrazio zainteresiranost za što skorije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, istovremeno izražavajući zabrinutost oko mogućeg ishoda reforme policije, s obzirom da su neki od potpisnika Mostarske deklaracije u međuvremenu promijenili stav i odlustali od podrške reformi.

Razgovarano je i o mandatu međunarodne zajednice u BiH i o potrebi transformacije Kancelarije visokog predstavnika u Misiju specijalnog predstavnika Evropske unije.

U svim susretima istaknut je i problem regionalne sigurnosti i razvoja događaja u rješavanju statusa Kosova. Stav slovenačke strane je da svaka zemlja individualno donosi odluke o eventualnom statusu Kosova, dok je Radojičić upozorio da RS smatra eventualnu nezavisnost Kosova opasnim međunarodnim presedanom, da BiH ne bi mogla priznati jednostrano proglašenu nezavisnost i da će sigurno biti izraženo nezadovoljstvo građana RS-a.