BiH
0

Radojičić: Nećemo razmatrati izvještaj direkcije za reformu policije u BiH

FENA
Za sutrašnju sjednicu Narodne skupštine, na kojoj će se razmatrati dosadašnji tok reforme policije u BiH, potvrde učešća dostavili su lideri šest političkih stranaka koji su učestvovali u tim pregovorima, izjavio je predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić.

Potvrdu učešća na sjednici i obraćanje povodom aktuelnog stanja u reformi policije u BiH dali su predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, HDZ-a Dragan Čović, lider SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDS-a Mladen Bosić, te DNS-a Marko Pavić.

Radojičić vjeruje da će Narodna skupština nakon obraćanja lidera stranaka i poslaničke rasprave sigururno usvojiti određene zaključke ili neki drugi akt, ali da predmet rasprave neće biti izvještaj Direkcije za reformu policije.

"Taj izvještaj za nas nije formalan službeni akt, nije dostavljen ni poslanicima, on ne postoji kao cjelovit dokument koji bi bio predmet rasprave", kazao je predsjednik entitetskog parlamenta u izjavi novinarima dodajuću da će sutrašnja rasprava biti na bazi uvodnih obraćanja koje će dati predstavnici političkih stranaka.

Napomenuo je da je još prije mjesec na Kolegiju Skupštine RS-a izraženo interesovanje za tok reforme policije u BiH, te da je tražena optimalna poslanička forma kako bi se razmatralo to pitanje, jer zvanične institucije ni ovaj put nisu bile uključene u završne razgovore, već lideri političkih partija.

Iz tog razloga, na sutrašnje zasjedanje entitetskog parlamenta pozvani su lideri stranaka u BiH.