Potrebno biti odgovoran
43

Radojičić: Nakon otvaranja ugostiteljskih objekata za očekivati je širenje virusa

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Banjoj Luci je u proteklih nekoliko dana zabilježen manji broj oboljelih od koronavirusa, ali se situacija može promijeniti i neophodna je odgovornost građana kada su u pitanju mjere higijene, rastojanje i nošenje zaštitne opreme", rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Nakon što je od jučer u RS dozvoljen rad uslužnim djelatnostima, kroz postepenu liberalizaciju mjera, realno je, kaže, za očekivati veći broj kontakata i širenje virusa, ali je izrazio nadu da to neće biti u većem obimu.

Do danas je u Banjoj Luci evidentirano 524 pozitivnih na virus korona, oporavilo se 261, a preminulo 25 osoba.

U skladu s odlukom etitetskog Štaba za vanredne situacije, jutros su u Banjoj Luci ukinuta četiri gradska karantina, kroz koje je prošlo više od 200 osoba, koje će u narednom periodu u vrijeme kućne izolacije kontrolisati komunalna policija.

Radojičić je, nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije, rekao da su ponovo u funkciji linije gradskog prijevoza u određenom obimu te da očekuje da prijevoznici smanje cijenu karata, s obzirom na niže cijene goriva.

"Nakon dvomjesečne pauze, u sistemu gradskih vrtića danas je bilo 80-tak mališana, a očekuje se da se taj broj poveća u narednim danima. Privatni vrtići bi od danas trebalo da budu u funkciji sa ograničenim brojem djece i pod posebnim pravilima, koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS", rekao je Radojičić.

Najavio je i da će, nakon što je jučer počeo s radom veći broj uslužnih djelatonosti, gradski kontrolni organi tokom ove sedmice savjetovodavno djelovati, a kazne će se, u početku, izricati samo u slučaju flagrantnog kršenja propisa.