Ako se ne riješi kriza
0

Radojičić najavljuje mogućnost vanrednih izbora u BiH

FENA
Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić najavio je mogućnost pokretanja inicijative za vanredne izbore u BiH ako se uskoro ne riješi kriza u Vijeću ministara BiH.

„Očigledna je kriza u Vijeću ministara i Federalnoj vladi, a očigledno je i da SNSD ne pristaje na ucjene. Zato, ukoliko se uskoro ne riješe imenovanja koja čekaju mjesecima i godinama, a ne poprijeko kako to hoće SDA, najbolje rješenje su vanredni izbori”, ustvrdio je Radojičić u izjavi za banjalučku Alternativnu televiziju.

Radojičić je naveo da dvije vlade u BiH ne funkcioniraju i da bi trebalo promijeniti državni zakon i ići na vanredne izbore te da je to „najčistija situacija u svakoj normalnoj, demokratskoj zemlji".

Ocijenio je i da na izborima SDA može da pokaže koliko zna i koliko joj vrijede građani.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, smatra da to nije realna ideja.

„Mislim da to što predlaže Radojičić nije realno, već želja da se oproba puls drugih političkih stranaka, jer bilo koja vladajuća garnitura malo kad je tražila vanredne izbore”, rekao je Osmanović i napomenuo da su već za narednu godinu zakazani novi izbori u BiH.

U Stranci za BiH istakli su da bi vanredni izbori potrošli mnogo novaca, a i Ivo Miro Jović, delegat Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra također da bi to bili veliki izdaci.

„Očito je da smo dotakli dno kada je u pitanju organiziranost države i njena budućnost. Treba učiniti što je moguće prije sve ono što bi se moglo nazvati međusobni dogovor koji bi rezultirao funkcionalnom BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji”, rekao je Jović.