{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radojičić i Hoch o reformi policije i putu BiH ka Evropi

F
17.10.2007. u 15:16
0
0
Radojičić i Hoch o reformi policije i putu BiH ka Evropi
0
Radojičić i Hoch o reformi policije i putu BiH ka Evropi
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić razgovarao je danas s Christopherom Hochom, direktorom Kancelarije za južnu i srednju Evropu Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, o reformi policije i koracima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.
Radojičić je istaknuo da je u tri protekle godine bilo mnogo pogrešnih zahtjeva od međunarodnih predstavnika i domaćih nerealnih ambicija, saopćeno je iz Kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

To je rezultiralo da danas nije dostignut realan progres u reformi policije i da Bosna i Hercegovina nije potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"U restrukturisanim decentralizovanim policijskim snagama treba postojati policija RS-a sa svojim nadležnostima i konsolidovani budžet koji se sastoji odbudžeta na državnom nivou i budžeta policijskih oblasti", istakao je Radojičić.

Napredak u ovoj reformi, ali i drugim reformama, moguće je ostvariti, dodaje se, shvatajući realnosti i ustavno uređenje Bosne i Hercegovine. Sagovornici su se saglasili da je Daytonski mirovni sporazum osnov i za policijsku reformu i za sve druge planove. Suština Daytonskog sporazuma je od vitalnog interesa za RS ali i za Sjedinjene Američke Države koje su jedan od kreatora i potpisnika Sporazuma.

Hoch je ponovio direktnu i jasnu podršku Daytonskom mirovnom sporazumu kao osnovu uređenja BiH i upozorio na opasnost od radikalnih i nerealnih zahtjeva za mijenjanje tog sporazuma.

Radojičić je informirao sagovornika i o najnovijoj situaciji nakon smrti predsjednika RS-a dr. Milana Jelića i pripremama za izbore 9. decembra. Zbog ustavne i zakonske praznine i dalje je otvoreno pitanje obavljanja poslova predsjednika, a mogući su i problemi nakon verifikacije rezultata zbog nedefiniranog položaja potpredsjednika RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: