BiH
0

Radojičić i di Karlo razgovarali o reformi policije

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i zamjenica pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Rozmari di Karlo, konstatirali su tokom razgovora u Vašingtonu da je reforma policije najbitniji preduvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i za daljnji evropski put Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Radojičić, koji boravi u posjeti Vašingtonu je istakao da je RS već napravio niz koraka ka postizanju sporazuma o reformi policije, uključujući tri evropska principa, pri čemu je suštinski interes da postoji policija RS-a u strukturi policijskih snaga u Bosni i Hercegovini.

Pozdravljeno je angažovanje zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana na pokušaju pronalaženja rješenja prihvatljivog za sve strane u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Narodne skupštine RS-a.

Radojičić je ponovio podršku paketu ustavnih promjena koje su prošle godine bile predložene u parlamentu Bosne i Hercegovine, pri čemu i dalje postoji otvoreno pitanje skupštinske većine s područja Federacije Bosne i Hercegovine.

Saradnja s Haškim tribunalom i dalje je obaveza i organa RS-a i organa Bosne i Hercegovine, ali i pitanje s regionalnom dimenzijom. Obostrano je pozdravljen prijem Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir i izražena nada da će Bosna i Hercegovina u reformi oružanih snaga biti pouzdan partner i učesnik u međunarodnim mirovnim misijama, kaže se u saopćenju.

Predsjednik entitetskog parlamenta je ponovio i stav zvaničnika RS-a da Ured visokog predstavnika treba da prenese nadležnost na domaće organe vlasti i da, nakon održanih izbora u Bosni i Hercegovini, domaće vlasti treba da nose inicijativu za rješavanje domaćih problema.

Kao posebno važno ocijenjeno je pitanje očuvanja regionalne stabilnosti u osjetljivom trenutku rješavanja statusa Kosova.

Radojičić je upoznao Di Karlo o ekonomskim mjerama koje preduzimaju vlasti RS-a u oblastima privlačenja stranih investicija, privatizacije i ekonomskog razvoja. Obostrano je izražen interes za veću ekonomsku saradnju RS-a i Bosne i Hercegovine s kompanijama iz Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Narodne skupštine nastavlja danas boravak u Vašingtonu učešćem na međunarodnoj konferenciji "Bosna i Hercegovina na međunarodnom raskršću", gdje će održati prezentaciju o sadašnjim ključnim pitanjima u Bosni i Hercegovini.