BiH
0

Radojičić: Bolje bez nametanja zakona

FENA
Foto: Lajčak i Dodik
Foto: Lajčak i Dodik
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je danas da žali što je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak odmah na početku svog mandata odlučio da koristi bonska ovlašćenja, te nametne set zakona i ukloni određeni broj osoba.

Pojasnio je da žali što se Lajčak odlučio da nametne zakone, jer bi BiH trebala da je do sada u fazi kada sama usvaja zakonske akte i donosi odluke u institucijama koje su predviđene Ustavom i zakonom.

Radojičić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo da je vidljivo da je novi visoki predstavnik jučerašnjim odlukama istaknuo u prvi plan pitanja ratnih zločina, osumnjičenih i pooštrio zakonske mjere prema njima i onima koji su već osuđeni.

Naveo je i da je to već bilo vidljivo iz Lajčakovih najava tokom njegovog dolaska i razgovora sa zvaničncima RS-a.

"Treba priznati da to i spada u dejtonski okvir visokog predstavnika, jer ratni zločin je nešto što je najuže vezano za dužnost visokog predstavnika", kazao je predsjednik entitetskog parlamenta navodeći da sve to shvata kao namjeru visokog predstavnika da će biti vrlo čvrst na političkoj sceni BiH.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik protivi se bilo kakvim nametanjima rješenja koja bi zadirala u reformska ili evropska pitanja, ali smatra da visoki predstavnik ima neosporno ovlaštenje koje se tiče ratnih zločina.

On je naveo da ne spori smjene policijaca MUP-a RS-a ukoliko će oni biti predmet istrage, te postavio pitanje šta će se desiti ako neki od tih policjaca budu oslobođeni, odnosno ako im se dokaže krivica.

Dodik je upitao i "koja će institucija biti dužna da im plati nadoknadu za sve to što su doživjeli, ako se na kraju pokaže da nisu krivi", te da će tražiti da se i taj segment pitanja riješi.