BiH
0

Radojičić: Američka vlada više ne pomaže nijednu stranku iz RS-a

FENA
Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je danas da više nijedna stranka iz RS-a ne prima pomoć preko američke vlade, nakon što je to uskraćeno i SNSD-u, dok je nastavljeno finansiranje projekata za stranke u Federaciji BiH.

On je rekao u izjavi novinarima u Banjoj Luci da ta odluka američke vlade ima politički konotacije, te naveo da se nada da će ta vrsta saradnje biti nastavljena u narednom periodu, jer SNSD-e smatra da za prekid pomoći nije bilo razloga.

"Djeluje vrlo neobično da u ovom momentu nijedna partija iz RS-a ne zalužuje takvu podršku, dok su istovremeno nastavljeni programi podrške sa partijama iz FBiH", rekao je Radojičić upitavši da li "to stvara sliku unutar BiH o crno-bijeloj političkoj sceni u kojoj su sve partije iz RS-a crne"?

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH obavijestila je Radojičića da Vlada SAD kroz svoje programa financirane od USAID-a sa NDI i IRI neće više pružati pomoć političkoj stranci SNSD-e, rečeno je Feni iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a.

-Vlada SAD odlučila je obustaviti finansiranje ovog programa jer je ocijenila da SNSD-e više ne ispunjava kriterije za USAID-ov program pomoći političkim strankama, te da Vlada SAD ne pruža finansijsku ili tehničku pomoć ni jednoj političkoj stranci u BiH zasnovanoj na etnicitetu ili nacionalizmu, rečeno je.

  • Njihovi programi nisu u suglasnosti sa opredjeljenjem BiH na njenom evroatlantskom putu. Konkretno, Vlada SAD vjeruje da postupci i izjave SNSD-a nisu doprinijele napretku BiH, da nisu u skladu sa Daytonom i da podrivaju državne institucije neophodne za ostvarivanje evroatlanskih ciljeva BiH. Vlada SAD će i dalje održavati redovne odnose sa Vladom RS-a i njenim zvaničnicima. Nismo nametnuli sankcije ni SNSD-u ni njenim članovima, odgovoreno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.