Stečajni postupak
4

Radnik TTU-a u Tuzli se popeo na vrh požarnih stepenica zgrade u znak protesta, reagovala policija

Piše: A. K.
Foto: D.Z./Klix.ba
(Foto: D.Z./Klix.ba)
Bivši predsjednik Sindikata Tvornice transportnih uređaja (TTU) u Tuzli Mehmed Terzić jutros se popeo na neprivatiziranu zgradu ovog preduzeća gdje je odlučio ostati do ispunjenja zahtjeva, ali u toj nakani spriječili su ga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK).

U TTU-u u Tuzli 2015. godine je pokrenut stečajni postupak, a radnicima je obećano socijalno zbrinjavanje, uvezivanje radnog staža, isplata zaostalih plata te na kraju novi angažman radno sposobnih osoba u novoj fabrici TTU Energetik koja je otvorena 2017. godine.

Sva ova obećanja dao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić kojeg radnici smatraju glavnim krivcem zbog trenutnog stanja u kojem se nalaze.

"Staž nam nije uplaćen do kraja, sve plate nisu isplaćene. Ja potražujem 5.600 KM, a grupa radnika koja je danas ovdje nalazi se u lošijoj situaciji od mene. Bivši radnici nemaju od čega da žive, a nama je fabrika oteta. Lažu nas godinama, Fadilu Novaliću treba dati nagradu za najvećeg lažova FBiH", kazao je Terzić.

S obzirom na to da sve obećano nije realizirano Terzić se jutros požarnim stepenicama popeo na jednu od zgrada TTU-a koja nije privatizirana. Tu je prvobitno planirao ostati do ispunjenja zahtjeva, međutim, u nakani su ga spriječili pripadnici MUP-a TK.

"Vrše genocid nad radnicima TTU-a. Popeo sam se na objekt koji smo mi skupa izgradili. Ovdje sam želio ostati dok mi ne isplate moje plate i ne uvežu radni staž. Ni na to nemam pravo. Oni će otići (policajci, op.a.), ali ja ću se opet popeti. Meni je bolje da me uhapse, nego da se ovako patim. Ovo nije život", rekao je Terzić nakon silaska sa zgrade.

Istakao je i da je u novoj firmi TTU Energetik trenutno angažovano 58 bivših radnika TTU-a od njih ukupno 150, dok ostali radni angažman još uvijek nisu stekli.

Među onima koji su nekoliko puta aplicirali, ali posao nisu dobili je i Slobodan Lazić koji je u TTU-u stekao 37 godina radnog staža. Još uvijek čeka isplatu zaostalih plata te uvezivanje radnog staža.

"Nekoliko puta sam aplicirao, ali od toga nema ništa. Rekli su mi da će me zvati, međutim to se još nije dogodilo. Bukvalno sam na cesti, nemam nikakvih primanja, a za egzistenciju se snalazim kako znam i umijem", istakao je Lazić kojem je dosad na osnovu prodaje dijela imovine TTU-a isplaćeno 5.000 KM, a isto toliko čeka još uvijek.