Milionske štete
7

Radnik koji je povrijeđen u olujnom nevremenu u Mostaru nalazi se u teškom stanju

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nedjelja će u Hercegovini vjerovatno biti mirnija od olujne subote koja je izgledala kao vanredno stanje. Vjetar se smirio, a vlastima i građanima je ostalo da sumiraju štete.

Najteže je prošao radnik Gazprom benzinske pumpe u mostarskom naselju Tekija kojeg je pogodila daska. Kako je za Klix.ba kazao dežurni ljekar na Odjelu za intezivnu njegu Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" u Mostaru, E.V. (1988.) je stabilno, ali s teškim po život opasnim povredama.

"Pacijent je priključen na mehaničku ventilaciju, predstoje dalja ispitivanja i dijagnostika", kazao je.

Iz Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite rezimirali su jučerašnje nevrijeme kazavši da je jak olujni vjetar koji je puhao brzinom između 80 i 100 kilometara na sat a na mahove i jače, nosio krovove i fasade sa privatnih i poslovnih objekata, lomio i čupao stabla, prevrtao šlepere i blokirao putne komunikacije te pričinio veliku materijalnu štetu.

"Na više lokacija u Mostaru olujni vjetar polomio je i rušio stabla i blokirao saobraćajnice, čupao i lomio fasade sa zgrada, nosio krovove sa privatnih i poslovnih objekata, prevrtao šlepere, rušio električne stubove pri čemu su pojedini dijelovi grada u više navrata ostajali bez napajanja električnom energijom. Posljedice nevremena vidljive su u svim dijelovima grada. Više od 15 osoba zatražilo je ljekarsku pomoć, nekoliko ih je zadržano na daljnjem liječenju, uglavnom od povreda nastalih kao posljedica padova i udaraca predmetima koji su nošeni vjetrom", stoji u biltenu CZ.

U Čapljini je jučer tokom noći i u jutarnjim satima olujni vjetar pričinio veću materijalnu štetu na stambenim i privrednim objektima, poljoprivrednim imanjima, elektro mreži i na putnim komunikacijama. Zabilježeno je dosta polomljenih stabala, oštećenih vozila te oštećenih nadgrobnih spomenika.

Polomljena stabla, oštećenja krovova i automobila zabilježena su i u Čitluku, Stocu i Ravnom.

Mnogo problema bilo je i u Širokom Brijegu, posebno s prekidom napajanja električne energije. Olujni vjetar u Trebinju pričinio je materijalnu štetu koja se mjeri milionima.