{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima: Umro je drug Tito...

S
4.5.2011. u 16:56
0
84
Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima: Umro je drug Tito...
0
"Umro je drug Tito. To su večeras saopštiili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke federativne republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke federativne republike Jugoslavije...", drhtavim glasom pročitao je vijest 4. maja 1980. godine spiker TV Beograd Miodrag Živković, a nacija je pala u trans. Plakalo se na ulicama, trgovima, prekinute su utakmice, stali su vozovi.
Na 31. godišnjicu od smrti maršala Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika nekadašnje Socijalističke federativne republike Jugoslavije, pored njegove biste u krugu nekadašnje kasarne koja je po njemu nosila ime, okupilo se nekoliko desetina građana i građanki kako bi mu odali počast.

Tačno u 15:05, u vrijeme Titove smrti, vrijeme kada se u bivšoj republici oglašavala sirena u svim gradovima i svi bi stajali mirno bez obzira šta u tom momentu radili, prisutni ispred Titove biste minutom ćutnje i intoniranjem državne himne odali su počast čovjeku koji je od kraja Drugog svjetskog rata pa do smrti vladao nekadašnjom zajednicom šest republika i dvije autonomne pokrajine.

Nakon minute ćutnje, prisutni su položili cvijeće ispred biste, slušale su se i pjevale partizanske pjesme i pjesme posvećene Titu, kao i prije 31 godinu kanula je i koja suza, a stariji su se prisjećali "nekih boljih vremena".

"Ne želimo graditi kult ličnosti, želimo samo održati sjećanje na čovjeka koji je njegovao najviše ljudske vrijednosti, i koji je propagira bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti na prostorima nekadašnje Jugoslavije", kazala je Ena Duran, potpredsjednica Udruženja "Josip Broz Tito". Hor Gimnazije Obala izveo je pjesmu Đorđa Balaševića "Samo da rata ne bude".


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: