Na današnji dan 1980.
0

FOTO+VIDEO / Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima: Umro je drug Tito...

Piše: A. Panjeta
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
"Umro je drug Tito. To su večeras saopštiili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke federativne republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke federativne republike Jugoslavije...", drhtavim glasom pročitao je vijest 4. maja 1980. godine spiker TV Beograd Miodrag Živković, a nacija je pala u trans. Plakalo se na ulicama, trgovima, prekinute su utakmice, stali su vozovi.

Na 31. godišnjicu od smrti maršala Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika nekadašnje Socijalističke federativne republike Jugoslavije, pored njegove biste u krugu nekadašnje kasarne koja je po njemu nosila ime, okupilo se nekoliko desetina građana i građanki kako bi mu odali počast.

Tačno u 15:05, u vrijeme Titove smrti, vrijeme kada se u bivšoj republici oglašavala sirena u svim gradovima i svi bi stajali mirno bez obzira šta u tom momentu radili, prisutni ispred Titove biste minutom ćutnje i intoniranjem državne himne odali su počast čovjeku koji je od kraja Drugog svjetskog rata pa do smrti vladao nekadašnjom zajednicom šest republika i dvije autonomne pokrajine.

Nakon minute ćutnje, prisutni su položili cvijeće ispred biste, slušale su se i pjevale partizanske pjesme i pjesme posvećene Titu, kao i prije 31 godinu kanula je i koja suza, a stariji su se prisjećali "nekih boljih vremena".

"Ne želimo graditi kult ličnosti, želimo samo održati sjećanje na čovjeka koji je njegovao najviše ljudske vrijednosti, i koji je propagira bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti na prostorima nekadašnje Jugoslavije", kazala je Ena Duran, potpredsjednica Udruženja "Josip Broz Tito". Hor Gimnazije Obala izveo je pjesmu Đorđa Balaševića "Samo da rata ne bude".