Nestala dokumentacija
0

Radnicima iz BiH nedostupna odmarališta na Jadranu

SRNA
Gradac
Gradac
Radnici iz BiH još dugo neće moći da koriste sindikalna odmarališta na hrvatskom Jadranu zbog nestanka dokumentacije, nedostatka novca za sanaciju i nelegalnog iznajmljivanja objekata, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

U granskim sindikatima, koji su imali imovinu mahom u mjestu Gradac na Jadranu, kažu da je pet odmarališta i dalje devastirano, a plan sindikata da budu data u najam otežava nedostatak dokumentacije.

Sindikalci ističu da su neka odmarališta nelegalno iznajmljena na duži period i da ne znaju gdje je novac, za šta optužuju Zajednicu za odmor i rekreaciju radnika BiH, koja je ugašena prije nekoliko godina, te njenog tadašnjeg direktora Nuragu Kovačevića, koji je umro.

Predsjednik Sindikata trgovine BiH Mersiha Beširović istakla je da su po zemljišno-knjižnom izvodu oni vlasnici "Vile Bosanke" i odmarališta "Trgovci" u Gracu, ali da nemaju drugih papira da bi izdavali objekte.

Predsjednik Sindikata saobraćaja u Federaciji BiH Bejto Kačar rekao je da je Sindikat došao je do neke dokumentacije i da sada "sređuje papire" za hotele "Saobraćajac" i "Građevinari" u Gracu kako bi ih izdvali.

"U velikoj mjeri su devastirani. U njima su bile izbjeglice i kada su izlazili nosili su šta je kome trebalo, vrata, prozore. Nemamo novca za sanaciju. Osim toga, nema više po hrvatskom zakonu odmarališta, nego sve to treba da budu hoteli sa tri zvjezdice", naglasio je Kačar.

Predsjednik Sindikata rudara Jakub Ljubović tvrdi da radnicima pripada hotel "Rudari", koji je bez saglasnosti vlasnika iznajmila Zajednica prije pet godina, te "Đuro Salaj" koji je razrušen. Oba su u Gracu. 
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, koji je nedavno stupio na dužnost, najavio je da će Savez raditi na zaštiti imovine odnosno radničkih odmarališta.