Prepiske
24

Radnici ZOI'84 optužuju direktora za provođenje samovolje i kršenje zakona, a on njih za upropaštavanje firme

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sindikat KJKP ZOI'84 oglasio se saopćenjem u kojem je iznio niz tvrdnji na račun sadašnjeg direktora Midhata Hubijara za kojeg kažu kako je počinio niz neregularnosti tokom rada od 2014. godine.

U uvodnom dijelu ističu kako su prodata dva službena automobila Škoda Octavia i VW Touareg bez ikakve transparentnosti, odnosno da ne znaju ni kome su prodani niti po kojoj cijeni. Navode da nije bilo ni transparentnosti u prodaji željeza sa piste za brzo klizanje koja se dogodila tokom obnove.

Smijenio stručne ljude

Radnici direktora Hubijara optužuju za provođenje samovolje i bezobzirno kršenje zakona.

"U razrađenoj metodologiji mobinga vrlo često mijenja rješenja o radu uposlenicima bez konsultacija sa sindikatom, stručne ljude je zamijenio nesposobnim i ambicioznim neznalicama koji često dovode do problema i kvarova na tehničkim sredstvima zbog nepoznavanja načina upotrebe i korištenja. Upozoravali smo na njegovo imenovanje za direktora, koje je urađeno uz mnoge proceduralno-administrativne akrobacije", kažu iz sindikata.

Mijenjan statut firme

Kažu kako je Hubijar bio član Skupštine KJKP ZOI'84 od 2011. godine, a da je optuživao raniji menadžment za stanje u firmi. U septembru 2014. godine je podnio ostavku na to mjesto, a u novembru iste godine je izabran za v.d. direktora firme. Kako kažu u saopćenju, da bi bili ispunjeni uvjeti izmijenjen je statut firme - član 48. prema kojem je traženo da kandidat za direktora ima osam godina radnog iskustva u struci, a najmanje pet godina na rukovodećim poslovima.

"Skupština KS ga je 14.5.2015. godine retroaktivno razriješila dužnosti predsjednika Skupštine preduzeća. U tom periodu od novembra 2014. godine do 14-5-2014. godine bez izvršnih direktora i predsjednika skupštine donosi odluku o minimalnom ličnom dohotku uposlenih, mijenjajući pravilnike doslovno uvodi diktaturu, što je rezultiralo nizom tužbi i krivičnih prijava zbog kojih će firma snositi posljedice, što je direktor indirektno priznao objavljivajući na oglasnoj ploči spisak radnika koji su podnijeli tužbe i na taj način vršeći pritisak na uposlene", piše u saopćenju.

Bez sanacionog plana

Podsjetili su da je Skupština KS u septembru 2016. godine usvojila finansijski izvještaj ovog preduzeća za 2015. godinu iako sanacioni plan nije proveden, a firma je bila u teškoj finansijskoj situaciji.

"Reviziju je radila revizorska kuća Consida iz Banje Luke, umjesto da to rade nadležne institucije FBiH. Izvještaj je namješten te smo materijalne dokaze ostavili svim nadležnim strukturama KS i tužilaštva", navodi se.

Kažu kako kredit od osam miliona KM nije raspoređen kako je predviđeno sanacionim planom koji je objavljen u Službenim novinama 2013. godine, te tvrde da je na račun firme iz kreditnih sredstava uzeto 600.000 KM. Poslali su i Vladi i Skupštini KS dokaze kako se nisu ispunjavale obaveze prema radnicima, te navode kako su mnogi ljudi, koji su tada podigli tužbe, dobili otkaz, a da je među njima bilo i trudnica.

"Planom sanacije je bilo predviđeno da se saniraju svi dugovi prema dobavljačima, međutim ovih dana smo svjedoci izašlog spiska dužnika KJKP Vodovod i kanalizacija, na kojem se navodi da je KJP ZOI'84 jedan od većih dužnika s iznosom od preko 200.000 KM, iako je radnicima i skupštinskim zastupnicima rečeno da će firma putem kredita sva dugovanja svesti na nulu", kažu.

Otkazi onima koji prijave nepravilnost

Radnici navode kako su više puta upozoravali na nekvalitetne radove u obnovi određenih dijelova objekata i narušenu sigurnost u firmi, a da su te radnike smjenjivali i otpuštali. Kao primjer naveli su Sedika Selimovića koji je dobio otkaz kada je sindikat i medije obavijestio da pista za brzo klizanje nakon obnove i ulaganja od 1,9 miliona KM i dalje pušta vodu u skladište.

"Napominjemo da magacioni prostori zbog kojih je rađena sanacija i dalje prokišnjavaju, a problem se rješava putem limenih tepsija preko kojih se voda odvodi, što je bilo i prije provedene sanacije", kazali su.

Spomenuli su i kako je rukovodilac Službe unutrašnje zaštite obavijestio direktora 4.12.2014. godine o kvaru sistema vatrodojave, ali da je direktor dozvolio da se u dvorani Zetra održe koncerti i druge javne manifestacije čime je, kako kažu, svjesno ugrozio živote posjetilaca i uposlenih. Podsjetimo, dvorana je zatvorena po nalogu Kantonalne inspekcije MUP-a tek sredinom ove godine, pa ponovo otvorena. Radnici su podnijeli krivičnu prijavu.

"Dok tužilaštvo šuti, Skupština KS direktoru daje vremena i sredstva da se vatrodojava obnovi i zataška slučaj, a radnici koji su ukazali na te greške dobijaju nova rješenja kojim se dodatno degradiraju ili dobijaju otkaz. Tadašnjeg rukovodioca Službe unutrašnje zaštite Nedžada Avdića, koji ga je upozoravao na neispravnost sistema vatrodojave, hidrantske mreže i drugih sistema u PP zaštiti, smijenio je i poslao na mjesto čuvara na Bjelašnici. U narušenoj sigurnosti na sistemu vertikalnog transporta na Igmanu i Bjelašnici, nestručnim ljudima koji vode firmu govore i protokolisana pisma radnika upućenih direktoru firme, kao i stručno mišljenje o defektaži jednog od uništenih motora na žičari nastalih zbog nestručnog rukovanja čiji dokazi su dostavljeni strukturama od tužilaštva do KS", navodi se u saopćenju.

Malverzacije u ugostiteljstvu

Posebno ističu sektor ugostiteljstva na Bjelašnici i Igmanu za koji tvrde da se vrše manipulacije i da većina novca završi u privatnim džepovima, napomenuvši da je to konstatovano i u reviziji gdje je rečeno da danima nije bilo izvještaja s blagajni ugostiteljskih objekata na ove dvije planine i da se pojavila razlika u PDV-u između 70.000 i 80.000 KM, o čemu je obaviještena Porezna uprava FBiH. Uposlenica koja je radila internu reviziju je dobila otkaz.

Reviziju je radio Ured za internu reviziju institucija FBiH u čijem izvještaju se navodi veliki broj nezakonitih radnji, a izvještaj je predat Tužilaštvu KS.

Radnici optužuju direktora Hubijara i da pokušava ukinuti Službu unutrašnje zaštite firme kako bi doveo privatnu zaštitarsku agenciju u kojoj je nekada radio kao direktor. Također navode kako nezakonito upošljava rodbinu i prijatelje Huse Ćesira, a da je među posljednjim primljenim Eldin Cocalić kojeg poznaje iz ove zaštitarske agencije te radi na dvije pozicije - rukovodilac voznog parka i zamjenik Službe unutrašnje zaštite.

"Od imenovanja direktor posebnu pažnju i energiju usmjerava na gašenje sindikata u firmi, počevši do sitnih prijetnji ili pokušaja podmićivanja imenovanih sindikalnih povjerenika s npr. drugim radnim mjestima, neovlaštenog i tajnog snimanja svakog sindikalnog sastanka, nakon čega bi uslijedile odmazde u vidu disciplinskih postupaka, ili degradiranja na druga radna mjesta (čuvar ili pomoćni radnik), pa smo u jednom trenutku imali tragikomičnu situaciju da je više od pola čuvara imalo visoku stručnu spremu. Zadnji postupci kojim pokušava destabilizovati Sindikat su bili da je od Ministarstva rada i socijalne politike FBiH tražio saglasnost za davanje otkaza sindikalnom povjereniku na što je dobio negativan odgovor", kazali su u saopćenju.

Na kraju izražavaju podršku premijeru KS Elmedinu Konakoviću da spriječi, a da drugi nadležni organi koji sprovode zakon sankcionišu nezakonite radnje, nanešenu štetu u poslovanju, te spriječe sprovođenje torture nad radnicima.

Nisu časni radnici

Direktor preduzeća Midhat Hubijar reagovao je kazavši kako članovi Sindikalne podružnice ne predstavljaju časne radnike te da su učestvovali u upropaštavanju preduzeća, stavljanju katanca na Zetru i upravnu zgradu JKP ZOI 84. Njihovo saopćenje nazvao je obmanjivanjem javnosti s ciljem proizvođenja nezadovoljstva prema KJP ZOI '84 i svemu onome što je do sada urađeno u stabilizaciji tog preduzeća.

"Upravo ovoj grupici na čelu sa sindikalnim povjerenikom otkazano je povjerenje. Kreatori lažnih pisama kojima pokušavaju da obmanu javnost navodeći časne radnike ZOI '84 neće proći sa svojim smicalicama", kazao je Hubijar i poručio da će ZOI '84 biti prosperitetna firma okrenuta tržištu i promicanju olimpijskih planina, bez obzira na kritike upućene od onih koji su upropastili sve čime su se bavili.