Nastavljen štrajk glađu
8

Radnici Zenicatransa traže hitnu sjednicu Gradskog vijeća, obezbijeđen prijevoz građana

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Radnici Zenicatransa - prevoz putnika i danas su se okupili ispred Gradske uprave Zenica gdje su tražili hitnu sjednicu Gradskog vijeća Zenice za rješavanje svoje problematike, a u tom vremenu Gradska uprava obezbijedila je gradski prijevoz za građane.

Ponovni pokušaj radnika Zenicatransa da dođu do gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i zatraže informacije o hitnoj tematskoj sjednici na temu Zenicatransa i rješavanje agonije u kojoj se nalaze radnici, nije uspio.

Iako su čekali ispred Gradske uprave do sastanka i eventualnog dogovora hitne sjednice nije došlo, a predsjednik Sindikata Zenicatrans Huso Sarvan je kazao kako će svaki drugi prevoznik, koji preuzme linije, povećati cijene karata u gradu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Građani moraju imati prijevoz i to je uredu. Do građana nije ništa, oni su u svemu ovome najmanje krivi, ali odgovorno tvrdim da neće nijedan imati subvenciju. Prije dvije minute u Gradsku upravu je ušla tehnička direktorica Irhana Beganović i primljena je odmah kod Kasumovića. Neka javnost zna kakvi su aršini prema radnicima Zenicatransa i nekim ljudima", kazao je Sarvan.

Zerina Polić-Zolota, šefica Odsjeka za puteve i saobraćaj Grada Zenice, je kazala da je danas u Gradskoj upravi Zenica dogovoren privremeni angažman prevozničkih agencija na prigradskom i gradskom području kako bi građani imali javni prijevoz.

"Građani od početka ove godine nemaju javni prijevoz, a mi u ovim situacijama moramo poduzeti hitne mjere koja podrazumijeva angažovanje drugih licenciranih prevoznika kako građani ne bi trpili posljedice blokade Zenicatransa", izjavila je Polić-Zolota.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodala je kako se radi samo o privremenom načinu javnog prijevoza te da će isto važiti do rješenja situacije u Zenicatransu.

Radnici Zenicatransa su kazali kako će o njihovoj sudbini moći odlučiti samo vijećnici te da postoje modaliteti pomoći ovom preduzeću. Jutros ih je posjetio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji im je obećao pomoć koliko god je moguće da to uradi sa svoje pozicije.