Zbog licence
3

Radnici Zenicatransa će protestovati zbog zabrane obavljanja djelatnosti

Piše: E. M.
Autobuska stanica Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Autobuska stanica Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici Zenicatransa 24. aprila će protestovati ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona nakon što im je najavljena zabrana obavljanja djelatnosti zbog neposjedovanja licence za prijevoz putnika.

U razgovoru za Klix.ba Edin Tikveša, predsjednik Sindikata radnika Zenicatransa, je kazao kako se iza ove odluke Kantonalne inspekcije ZDK i Vlade ZDK krije prikrivanje dugogodišnjeg kriminala ili namjera da se nekom moćniku firma proda "za marku".

"Nama je dostavljeno Rješenje kantonalne inspekcije o obustavljanju rada zbog neposjedovanja licence, a razlog je dug od 4,5 miliona KM. Ovo je posljednja informacija, s obzirom na to da se cifra sa svakim izvještajem mijenja. Mi ne tražimo novac, već da nam se pomogne tako što će nas pustiti da radimo. Nama će 25. aprila biti obustavljen rad, iako smo u proteklih nekoliko mjeseci, nakon izbora novog rukovodstva, bilježili pozitivne poslovne rezultate", govori Tikveša.

Dodao je kako svi podaci u prošlosti govore kako je za dug od 4,7 miliona KM kriv raniji menadžment i rukovodstvo.

"Mi smo u proteklih nekoliko mjeseci počeli vraćati dugove i plaćali sva potraživanja uredno. Nas samo interesuje kome nije stalo da ovo preduzeće radi? GRAS je imao dugovanja od blizu 100 miliona KM, a premijer Elmedin Konaković im je za pet minuta riješio problem. Dužne su i Željeznice i rudnici, a zašto baš nas zatvaraju zbog 4,7 miliona KM dugovanja i ne daju nam reprogram?", pita se Tikveša.

Dodao je kako porezna uprava traži garanciju za dug od 4,7 miliona KM te da u zalog traže imovinu. Komisija je izašla na teren i izvršila procjenu, a problem je nastao kada su uvidjeli da prostori koji su u njihovom posjedu nisu prevedeni na njih u papirologiji.

"Ušli smo u taj proces procjene voznog parka i imovine, ali se ispriječilo 17 nelegalnih hipoteka koje su ostvarene godinama prije od jednog privrednika. Kako je došlo do toga, mi pojma nemamo. Situaciju je jednostavno riješiti. Sud treba donijeti odluku o skidanju nelegalnih hipoteka i mi istog dana ulazimo u reprogram. Potrebna je samo volja i ništa drugo”, govori Tikveša za Klix.ba

U Zenicatransu radib blizu 180 porodica, a Tikveša je dodao kako bi zatvaranjem ovog preduzeća dosta zeničkih porodica ostalo bez osnovnih uvjeta za život. Dodao je kako su u ćošak zbijeni zbog nemarnonosti ranijih lokalnih vlasti.

"Dug od 4,7 miliona KM nije nastao od jučer, a zašto se niko nije brinuo o tome ne znam. Mi smo stjerani u ćošak i ostaje nam da se borimo za naša radna mjesta”, zaključio je Tikveša.

Dodao je kako nedavno održan sastanak s premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem nije urodio nikakvim plodom i konkretnim aktivnostima te da je sve ostalo na riječima.

Protest su najavili za 24. april u 10 sati pred zgradom Vlade ZDK, a pridružit će im se i penzioneri, ratni invalidi i druge kategorije stanovništva koje su imale povlastice korištenja javnog prijevoza.